Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud zvýšil Pistoriusovi trest za vraždu přítelkyně, místo šesti si má odsedět 13 let

Oscar Pistorius
Oscar Pistorius
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Pretoria - Atlet Oscar Pistorius (31) byl nově odsouzen za vraždu přítelkyně Reevy Steenkampové na 13 let a pět měsíců. Původně šestiletý trest odnětí svobody mu dnes zvýšil Nejvyšší odvolací soud v jihoafrickém Bloemfonteinu.

Šestinásobný paralympijský vítěz byl za vraždu na Svatého Valentýna roku 2013 odsouzen loni v červenci na šest let. Prokuratura to označila za šokující a nízký trest a vymohla si u Nejvyššího odvolacího soudu další proces.

Za vraždu se v JAR běžně uděluje nejméně patnáctileté vězení, dnes soudci zohlednili, že Pistorius si už část trestu odpykal.

Pistorius byl původně shledán vinným ze zabití z nedbalosti. V říjnu 2014 dostal pětiletý trest, z něhož byl po roce propuštěn do domácího vězení.

Předloni však odvolací soud čin překvalifikoval na vraždu a poslal ho na šest let za mříže. Pistorius úmyslné jednání popírá. Jeho přítelkyně přišla o život poté, co ji doma v noci zastřelil přes dveře koupelny. Při své obhajobě tvrdil, že si ji spletl se zlodějem.

Témata:  Oscar Pistorius Jihoafrická republika vražda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy