Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tradiční běh s býky v Pamploně si vyžádal čtyři zraněné

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Léto v plném proudu a s ním i tradiční běh s býky ulicemi severošpanělského města Pamplona. Hned v prvním "kole" byli zraněni čtyři lidé.

Devítidenní oslavy svátku začaly v Pamploně ve středu ohňostrojem zvaným chupinazo, který vypálil z balkónu radnice 85letý místní občan. Tisíce lidí se přitom polévaly vínem, jak bývá zvykem v úvodu těchto oslav.

Stovky lidí za přihlížení tisíců dalších doprovázejí zvířata, z nichž některá váží až 500 kilogramů, na téměř kilometr dlouhé trase mezi ohradou a arénou, kde býky čeká večer střetnutí s toreadory. Mezi běžci posilněnými většinou alkoholem se poslední dobou objevují i ženy.

Od roku 1924 přišlo při bězích v Pamploně o život 15 osob. Zatím poslední obětí běhů s býky tam byl v roce 2009 sedmadvacetiletý Španěl, kterému býčí rohy smrtelně poranily plíce a srdce. Běhy s býky se konají v průběhu léta i na dalších místech Španělska, kde loni několik lidí zahynulo většinou pod kopyty zvířat.

Témata:  běh býků v ulicích Pamplony Španělsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy