Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR hrozí USA za vyhlášení války odvetou

Kim Čing-un usoudil, že "za stávající situace nastal čas zúčtovat s americkými imperialisty".
Kim Čing-un usoudil, že "za stávající situace nastal čas zúčtovat s americkými imperialisty".
Foto: KCNA

Pchjongjang/Washington - Za "vyhlášení války" označila dnes KLDR americké sankce proti představitelům severokorejského režimu včetně vůdce Kim Čong-una, informovala agentura Reuters.

 Oficiální agentura komunistické diktatury KCNA uvedla, že země chystá ta "nejtvrdší odvetná opatření". Spojené státy v reakci vyzvaly Pchjongjang, aby upustil od prohlášení ohrožujících bezpečnost v oblasti.

USA ve středu vůbec poprvé sáhly k individuálním sankcím proti Kimovi a dalším deseti činitelům represivního režimu, jimž Washington nyní může zmrazit všechna aktiva nacházející se v USA. Důvodem je podle amerického ministerstva zahraničí fakt, že Pchjongjang páchá krutosti na milionech lidí a uplatňuje mimosoudní popravy, mučení či nucené práce.

Krok Spojených států podle prohlášení severokorejské agentury překročil červenou linii a je vyhlášením války, na které KLDR odpoví nejtvrdším možným způsobem. Agentura KCNA doslova přirovnala americké sankce k bláhovosti "čerstvě narozeného kotěte, které ještě nezná strach z tygra". Konkrétní podobu odvety Pchjongjang neupřesnil.

Podobnou rétoriku Severní Korea zvolila i při dubnovém společném cvičení USA a Jižní Koreje poblíž severokorejského území, žádná odvetná akce však nenásledovala.

Témata:  USA Severní Korea Kim Un-Čong

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy