Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit hlavně nesmí ohrozit NATO, myslí Obama. Věří také v dohodu mezi EU a Británií

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pete Souza

Londýn - Americký prezident Barack Obama věří, že Británie a Evropská unie budou s to se po brexitu úspěšně dohodnout na novém partnerství. Ve svém článku pro britský list Financial Times apeloval také na NATO.

"Jsem přesvědčen, že jakkoli těžké to bude, Spojené království a Evropská unie budou s to se dohodnout na spořádaném přechodu k novému partnerství," napsal Obama a krátce před zahájením summitu NATO v Polsku také vyzval Severoatlantickou alianci, aby se po brexitu ještě více sjednotila vůči globálním výzvám.

"NATO musí projevit politickou vůli a přijmout konkrétní závazky k řešení výzev ze strany organizace Islámský stát, Ruska a brexitu," míní šéf Bílého domu.

Podle něj je potřeba nyní zesílit bezpečnostní spolupráci mezi NATO a Evropskou unií a zvýšit podporu Ukrajině. "Zvláštní vztah mezi USA a Británií potrvá. Nepochybuji o tom, že Británie zůstane jedním z nejschopnějších členů NATO," uzavřel Obama.

Témata:  Barack Obama Brexit NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy