Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA v ohrožení: Virus zika se rychle šíří

Věda
Věda
Foto: Pixabay

Washington - Virus zika se rychle šíří Portorikem, kde potenciálně nakazí až 50 těhotných žen za den. S odvoláním na ředitele amerického Střediska pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC) to dnes uvedla agentura AFP.

"Domníváme se, že v Portoriku každý den přibudou desítky případů - potenciálně až 50 nových - infikování těhotných žen virem zika," řekl na tiskové konference šéf CDC Tom Frieden. Ten odhaduje, že "virem zika mohou být nakaženy tisíce Portoričanek, které čekají dítě". Proto vyzval toto americké zámořské území, aby provedlo letecké tažení k vymýcení komárů, kteří virus přenášejí.

Podle posledních čísel CDC je na všech zámořských územích USA zaznamenáno 2526 případů infekce virem zika. Podle Friedena jde ale jen o zlomek celkového počtu.

V USA již bylo nahlášeno více než 1130 případů. Šlo o lidi nakažené na cestách po zemích či regionech s výskytem infekce, nebo pohlavním stykem s infikovanými cizinci. Přenos komárem nebyl v USA dosud zaregistrován.

Podle dat CDC z 30. června je v USA 320 případů infikovaných těhotných žen a 279 na amerických zámořských územích.

Témata:  virus Zika USA vědci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy