Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koalice dostane na pomoc v boji proti IS radarové letouny AWACS

AWACS
AWACS
Foto: NATO

Varšava - Radarové letouny AWACS Severoatlantické aliance budou poskytovat přímou podporu silám široké mezinárodní koalice, která v Sýrii a v Iráku bojuje s teroristickou organizací Islámský stát (IS).

Novinářům to dnes na summitu NATO ve Varšavě řekl generální tajemník organizace Jens Stoltenberg. Aliance podle něj také začne s výcvikem iráckých bezpečnostních sil přímo na iráckém území.

Stoltenberg připomněl, že na práci koalice proti IS se různým způsobem podílejí prakticky všichni spojenci. Země se nyní "v principu" shodly na poskytnutí strojů AWACS, tedy jedněch z mála technických prostředků, kterými NATO jako organizace disponuje. "Je to jasný signál našeho odhodlání poradit si s terorismem," řekl Stoltenberg.

Klíčový pro úspěch boje s IS je podle šéfa NATO výcvik iráckých bojovníků přímo v Iráku. Do Bagdádu proto aliance brzy vyšle tým, který začne s plánováním výcviku a s podporou reforem bezpečnostního sektoru, o které NATO už před několika měsíci požádala irácká strana.

Větší zapojení aliance do boje s teroristickou organizací, která dál ovládá části Iráku a Sýrie, dnes žádal také americký prezident Barack Obama. "Dál také budeme cvičit stovky iráckých důstojníků v Jordánsku," zdůraznil dnes Stoltenberg s tím, že NATO podporu této klíčové blízkovýchodní zemi posílí.

Aliance se podle něj navíc může stát rámcem, který menším a středním spojeneckým zemím umožní přispět k výcviku na iráckém území. Například Albánie dnes přímo na jednání summitu nabídla své instruktory. Pro alianci je snazší vyjednat příslušný právní rámec působení zahraničních vojáků jménem celé organizace, než kdyby to každá země musela domlouvat samostatně.

Témata:  AWACS NATO (Severoatlantická aliance) Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.