Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islamisté z Šabábu zaútočili na základnu a zabili deset vojáků

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto ČT

Mogadišo - Ozbrojenci z milic Šabáb dnes najeli s automobilem plným výbušnin do objektu vojenské základny jihozápadně od somálské metropole a zabili nejméně deset vojáků.

"Sebevražedné auto vjelo do základny a poté do ní vtrhli i bojovníci Šabábu. Zemřelo nejméně deset vojáků," uvedl major Ahmed Farah. Mluvčí milic potvrdil, že za útokem stáli jejich muži. Dodal, že zahynulo 30 příslušníků armády.

Milice Šabáb usilují o svržení prozápadní vlády v Mogadišu a zavedení islámského práva šaría v Somálsku. V roce 2011 se vojákům mise Africké unie (AMISOM) podařilo Šabáb vytlačit z většiny jižního a středního Somálska. Islamisté ale dál útočí.

V odplatě za účast v mezinárodní misi podnikli i několik velkých atentátů na území sousedních států, především v Keni. Loni v dubnu povraždili 148 studentů při přepadení univerzity v Garisse.

Témata:  terorismus v Somálsku Al-Šabáb Somálsko terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy