Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko si dělá legraci z NATO: Aliance je přežitek, přinese další studenou válku

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Varšava/Moskva – Na konci minulého týdne se v Polsku sešli na dvoudenním summitu lídři zemí Severoatlantické aliance. Jedním z témat bylo posilování východního křídla NATO a vztahy s Ruskem. Na tento summit by mělo 13. července navázat jednání mezi Moskvou a aliancí. Ruská státní média si už teď z aliance dělají legraci.

Merkelová v průběhu setkání v Poslku uvedla, že Rusko kvůli svému chování během konfliktu na východní Ukrajině ztratilo důvěru členských zemí Severoatlantické aliance. „Jsme zajedno, že trvalé bezpečnosti v Evropě lze dosáhnout jen s Ruskem, nikoli proti němu," uvedla rovněž kancléřka.

Server Politico upozorňuje, že ruská státní média i v době summitu pokračovala ve své „propagandistické válce". „NATO je struktura z dob studené války, je to přežitek, který nemůže přinést nic jiného než další studenou válku," napsala ruská státní tisková agentura RIA s odkazem na slova Dmitrije Zhuravleva, generálního ředitele Institut regionálních problémů. „NATO je jako učitelka v mateřské škole, a Rusko je její 'špatné dítě ', který potřebuje dostat lekci," dodal Zhuravlev.

Tato slova přišla jen několik dní před setkáním zástupců NATO a Ruska, ke kterému má dojít 13. července. Na schůzce bude Moskva požadovat například  vysvětlení nových aliančních plánů. Summit ve Varšavě totiž podle ruského ministerstva zahraničí ukázal, že členové NATO se nyní hodlají soustředit na „neexistující hrozbu z Východu" a že démonizují Rusko, aby ospravedlnili přehnané vojenské posilování svého východního křídla.

Témata:  Rusko NATO (Severoatlantická aliance) Angela Merkelová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy