Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Clintonová stojí před velkým rozhodnutím: Postaví se za bělochy, nebo za černochy?

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: Facebook

Washington - Podle průzkumu Reuters/Ipsos se příznivci demokratky Hillary Clintonové a jejího republikánského soupeře Donalda Trumpa významně liší v názoru na policejní přístup k černochům. Pro bývalou první dámu USA je tak nyní důležité, jak se ve své prezidentské kampani postaví k pouličním protestům.

Pouze 24 procent lidí hlásících se k Trumpovi je toho názoru, že policie jedná s černochy přísněji než s ostatními. Mezi příznivci Clintonové se k tomu kloní 55 procent lidí. Podle anket má Trump velkou podporu mezi americkými bělochy, podobně jako měl ve volbách v roce 2012 republikánský kandidát Mitt Romney.

Reuters z toho vyvozuje, že pro Clintonovou bude zásadní udržet zájem černochů o volby. Romney v roce 2012 získal mezi bělošskými voliči 60 procent hlasů, a přesto prohrál s Barackem Obamou, jemuž se podařilo dostat k volebním urnám příslušníky menšin.

Clintonová přiznala, že se po událostech z minulého týdne nevyjádřila dost jasně. Zatímco po incidentech v Minnesotě a Louisianě, při nichž policisté zabili dva černochy, se vyjádřila pro reformu, která bude řešit chyby policie, po čtvrteční palbě černocha v Dallasu do policistů ocenila odvahu a čest příslušníků policejního sboru.

V prvním případě se postavila za černošské protestní hnutí, když řekla, že "běloši" musejí začít naslouchat "legitimním požadavkům vznášeným černošskými spoluobčany".

Exšéf vojenské rozvědky Michael Flynn, o němž se uvažuje jako o možném Trumpově spolukandidátovi na viceprezidenta, v neděli označil výroky Clintonové za "neodpovědné", protože jimi naznačila, že vina je na straně bělochů.

Témata:  Hillary Clintonová zabití černochů americkými policisty USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy