Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Haag rozhodl: Čína nemá nárok na ostrovy v Jihočínském moři

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Česká televize

Haag/Šanghaj - Mezinárodní rozhodčí soud v Haagu dnes konstatoval, že Čína nemá územní nárok na sporné ostrovy v Jihočínském moři, které představují strategicky důležitou oblast.

Podle soudu neexistují žádné důkazy, které by potvrzovaly, že Čína jako jediná historicky měla kontrolu nad spornými vodami Jihočínského moře. Peking tak podle soudu svými územními požadavky narušil práva Filipín, které o arbitráž požádaly.

S teritoriálními požadavky Číny mají kromě Filipín problémy i další země regionu - Vietnam, Malajsie, Brunej a Tchaj-wan.

Peking kritiky odmítá a již předem uvedl, že rozhodnutí haagského soudu neuzná. Místo toho vyzval Manilu, aby se vrátila k dvoustranným rozhovorům, a varoval Spojené státy, aby se držely stranou sporu. "Bez ohledu na to, jaké rozhodnutí bude vyneseno, čínské ozbrojené síly budou neochvějně bránit národní svrchovanost, bezpečnost a námořní zájmy i práva, a pevně prosazovat regionální mír a stabilitu. Vyrovnají se se všemi druhy hrozeb a problémů," uvedlo čínské ministerstvo obrany v prohlášení zveřejněném v čínštině a angličtině.

Rozhodnutí Stálého rozhodčího soudu je sice teoreticky pro Čínu závazné, problémem ovšem je, že je těžko vynutitelné.

Předseda Evropské rady Donald Tusk dnes v Šanghaji vyzval čínského premiéra Li Kche-čchianga, aby jeho země respektovala rozhodnutí mezinárodního soudu. "Mezinárodní řád založený na právu je v našem společném zájmu, a jak Čína, tak EU, ho musí chránit, protože je to v nejlepším zájmu našich obyvatel," prohlásil Tusk, kterého citovala agentura Reuters.

Témata:  Čína Donald Tusk

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy