Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR něco chystá: Satelitní snímky ukázaly velkou aktivitu v místě jaderných testů

Severokorejské rakety BM25 Musudan
Severokorejské rakety BM25 Musudan
Foto: Daily Telegraph

Pchjongjang – Jen den poté, co Severní Korea oznámila uzavření diplomatického kanálu se Spojenými státy a ostře reagovala na rozmístění amerického raketového štítu, se objevují zprávy o tom, že na místě testování jaderných zbraní dochází k velké aktivitě. Informoval o tom server Voice of America.

Server upozorňuje na zprávu kontrolora 38 north, který hlídá situaci v Severní Koreji. Ten na svém webu zveřejnil zprávu ohledně satelitních snímků, na kterých je v místě testování jaderných zbraní KLDR vidět „velká úroveň aktivity“.

„Není možné určit, zda tato aktivita svědčí o údržbě, nebo zda jde o přípravy na pátý jaderný test,“ stojí ve zprávě s tím, že satelitní snímky nejsou jasným důkazem. Ale i tak jde podle ní o jasnou známku toho, že se KLDR snaží prostor Punggje-ri udržet „ve stavu připravenosti“ na případné další budoucí testy.

Jak server připomíná, KLDR od roku 2006 uskutečnila celkem čtyři jaderné testy, ten zatím poslední proběhl letos v lednu. Testy v letech 2013 a 2016 proběhly právě v Punggje-ri.

Že ohledně jaderných zbraní v KLDR probíhá aktivita, varovala v červnu také Mezinárodní agentura pro jadernou energii OSN, která na základě satelitních snímků upozornila na obnovení snah v elektrárně Jongbjon o vytvoření plutonia z vyčerpaného paliva jaderných reaktorů.

Témata:  Severní Korea jaderné zbraně

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy