Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příměří v Jižním Súdánu se zatím dodržuje, napětí je ale velké

Armáda Jižního Súdánu
Armáda Jižního Súdánu
Foto: Pixabay

Juba - Obě znepřátelené strany v Jižním Súdánu zatím dodržují příměří, k němuž v pondělí vyzvali prezident Salvo Kiir a viceprezident a bývalý povstalecký vůdce Riek Machar. Humanitární situace v metropoli ale zůstává špatná.

Boje mezi stoupenci Kiira a Machara vypukly ve čtvrtek a podle agentury AFP při nich zahynulo přes 300 lidí. Po vzájemném obviňování ze zodpovědnosti za násilnosti nakonec oba čelní představitelé státu vyzvali své stoupence k zastavení bojů. Dnes je podle svědků situace ve městě klidná a střelba není slyšet.

Humanitární pracovníci ale upozorňují, že mnoho obyvatel Juby se stále ukrývá v kostelech a nevychází na ulice. Podle OSN uteklo z domovů od začátku současných násilností na 36.000 osob. Ve městě je také nedostatek pitné vody a jídla.

Zdroj: YouTube

Příměří využívají některé ambasády a mezinárodní organizace k evakuaci svých zaměstnanců z jihosúdánské metropole. Svůj personál stahuje americké velvyslanectví, začaly přípravy na evakuaci i německých občanů. Z Juby odcházejí také zahraniční pracovníci Lékařů bez hranic.

Jižní Súdán vyhlásil před pěti lety nezávislost. V prosinci 2013 ale jeden z nejchudších států světa zachvátila občanská válka. V konfliktu proti sobě stojí síly loajální prezidentovi Kiirovi a povstalci podporující Machara. Násilnosti mají nejen politické, ale i etnické pozadí: za Kiirem stojí příslušníci jeho kmene Dink, Machara podporují Nuerové.

Témata:  Jižní Súdán

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy