Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zruší se i zbytek Džungle v Calais? Starostka přišla s důležitou zprávou

Tábor
Tábor "džungle" v Calais
Foto: Reprofoto YouTube

Calais – To, co zbylo z obrovského uprchlického tábora v Calais známého jako Džungle, bude brzy úplně zrušeno. Uvedla to tamní starostka Natacha Bouchartová. V táboře přitom stále žije několik tisíc přistěhovalců.

Bouchartová pro francouzská média uvedla, že dostala slib od ministerstva vnitra, podle kterého bude severní část rozlehlého tábora přezdívaného Džungle, který leží na okraji města Calais, evakuována.

„Pro obyvatele a podniky tohoto města je to velmi naléhavé" řekla Bouchartová, když byla dotázána na demontáž tábora. „Nemůžeme už dále čekat, musíme co nejdříve jednat, aby byla Džungle vyčištěna," uvedla.

Jižní část tábora byla zrušena už v březnu, tamní obyvatelé byli nuceni se buď přesunout do přilehlých stálých ubytovacích kapacit v přepravních kontejnerech, nebo do „uvítacích center" v jiných částech Francie. Tam by měli počkat, dokud nebude projednána jejich žádost o azyl. Ve skutečnosti se však velká část migrantů prostě jen přesunula do severní části Džungle. Na místě tak vznikly nové přístřešky, navíc tam začalo být poněkud těsno.

Místní úřady odhadují, že na místě stále žije asi 4500 lidí. Místní prefektura slova starostky raději nechce komentovat, už dlouho se však očekává, že se úřady budou snažit provizorní tábor uzavřít. Migranti tam totiž žijí v otřesných podmínkách. „Nehygienický tábor není dlouhodobý projekt," uvedla prefektura.

„Nejde o samoúčelný krok, je to důvod, proč už byla jižní část demontována," dodala prefektura k možnému rušení tábora. Humanitární organizace nicméně trvají na tom, že by tábor měl zůstat na stejném místě, dokud vláda nepřijde s životaschopnou, humanitární alternativou pro tisíce lidí, kteří by byli zničením Džungle postiženi.

Demontáž tábora také opět vyvolá otázky, kam všechny uprchlíky a migranty ubytovat. Když byla se zemí srovnána jižní část Džungle, vedlo to k násilí a nepokojům. Dalším nezamýšleným efektem bylo, že se migranti přesunuli do dalších přístavů podél pobřeží kanálu v naději, že snadněji projdou do Velké Británie.

„Metodika pro demontáž tábora je právě projednávána, jde o to, aby byla promyšlená," dodala starostka. Vláda však zatím neoznámila, zda se plánuje zvýšit počet ubytovacích kapacit v přepravních kontejnerech, pokud Džungle nakonec opravdu bude zrušena.

Témata:  uprchlíci Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy