Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pobřežní stráž zachránila ve Středozemním moři téměř 1000 uprchlíkům

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím - Při šesti operacích dnes bylo ve Středozemním moři zachráněno téměř 1000 uprchlíků. Italská pobřežní stráž oznámila, že se na palubách člunů našla těla čtyř mrtvých běženců.

Itálie byla dlouho hlavním cílem uprchlíků, dokud hlavně loni nezačali do Evropy běženci proudit z Turecka do Řecka. Po uzavření této migrační trasy se přesuny přes Středozemní moře obnovují.

I když za první pololetí letošního roku byl příliv ve srovnání s loňským obdobím nižší, zvýšil se počet mrtvých. Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) na začátku července oznámila, že na moři zahynulo od ledna na 2900 migrantů. Od 1.ledna do Itálie dorazilo po moři 67.000 uprchlíků.

Záchranáři dnes oznámili italské pobřežní stráži, že při šesti operacích pomohli 945 lidem ve vzdálenosti do 48 kilometrů od libyjského pobřeží. Všech šest zachycených člunů vyplulo z Libye, jejíž politický chaos usnadňuje situaci převaděčům.

Témata:  uprchlíci Itálie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy