Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hromadný útěk migrantů: Lidé unikli ze zadržovacího zařízení, pak zaútočili na policii

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény – V některých uprchlických centrech na jihu Evropy neustále roste napětí spojené s obavami migrantů o jejich budoucnost. Naposledy propukly nepokoje v úterý v zadržovacím středisku na řeckém ostrově Leros, odkud utekly stovky lidí.

Migranti podle serveru Express utekli ze zadržovacího centra a protestovali proti násilí a špatným životním podmínkám v táboře. Napětí na místě rostlo už několik dní, migranti se totiž začínají obávat o svou budoucnost.

Uprchlí migranti házeli na policisty a humanitární pracovníky kameny a lahve s vodou, uprchlické agentury dokonce z místa evakuovaly své pracovníky.

Úřady po uklidnění situace uvedly, že kolem oploceného tábora v Lepidě zvýšily bezpečnostní opatření.

Už v sobotu přitom nepokoje mezi migranty z různých etnik vedly ke konfrontaci nejen mezi uprchlíky, ale mezi nimi a tamními obyvateli, kteří se shromáždili před táborem.

Starosta Lerisu Michalis Kolias uvedl, že migranti zničili všechno vybavení uzavřeného tábora.

Problémy spočívají také v tom, že bylo zařízení původně určeno pro 600 osob, teď jich tam však žije asi 1000. Není to jediný táboř v Řecku, který trápí přeplněnost, v zařízení v Hellinikonu žije dokonce 15 tisíc migrantů.

Část charitativních pracovníků už podle deníku zařízení opustila dříve kvůli hrozbám ze strany krajně pravicových demonstrantů z ostrova. Kollias v pondělí vyzval k tomu, aby byli všichni migranti z ostrova přesunuti do jiného města v pevninské části Řecka.

Tamní obyvatelé tvrdí, že přítomnost migračního tábora zasadila ránu cestovnímu ruchu ve východní celému ostrovu.

Témata:  uprchlíci Řecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy