Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko předložilo OSN návrh na zvýšení bezpečnosti vzdušného prostoru nad Baltem

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Brusel - Ruský velvyslanec při NATO dnes kolegům z aliančních zemí předložil návrh na zvýšení bezpečnosti ve vzdušném prostoru nad Baltským mořem.

Po dnešním jednání Rady NATO-Rusko to novinářům řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg s tím, že spojenci nyní budou návrh studovat. Poznamenal také, že obě strany mají dál odlišný pohled na ukrajinskou krizi.

Aliance dlouhodobě žádá Rusko o vyšší předvídatelnost a bezpečnější chování ruských vojenských pilotů, kteří v mezinárodním vzdušném prostoru nad Baltem v minulých měsících opakovaně létali bez zapnutých odpovídačů či se velmi těsně přibližovali k vojenských plavidlům zemí aliance.

"Rusko navrhlo, jak bychom mohli řešit otázky spojené s odpovídači a leteckou bezpečností. My dali jasně najevo, že to vítáme, ale také jsme požádali o další detaily," vysvětlil Stoltenberg. Moskva by tak podle něj měla svou představu podrobněji vysvětlit.

Témata:  Rusko NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy