Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hammond je novým britským ministrem financí. Jaké budou jeho priority?

Hammond, Philip (autor: Secretary of Defense)
Hammond, Philip (autor: Secretary of Defense)
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Po rošádě v britské vládě se stal ministrem financí Philip Hammond, který doposud zastával post šéfa diplomacie. Jako prioritu si stanovil stabilizaci ekonomiky Spojeného království, která po rozhodnutí o brexitu utrpěla šok.

"Trhy potřebují signály jistoty, potřebují vědět, že učiníme vše nutné, abychom udrželi ekonomiku v běhu," řekl Hammond televizi ITV. V dalším rozhovoru s BBC pak ocenil práci, kterou během nynější krize zastává guvernér centrální banky Mark Carney.

O plánech svého úřadu ale Hammond odmítl hovořit. "Dnes ráno v televizi nebudu mluvit o tom, co se chystám učinit," řekl. "Hodlám se sejít s hlavními představiteli britského hospodářství, jako je například guvernér Bank of England, abychom zhodnotili situaci, které čelíme a která nás podle odhadů čeká, a abychom učinili během léta pečlivě zvážená rozhodnutí," dodal.

Podle Hammonda je zatím příliš brzy na to říct, zda ministerstvo financí bude pokračovat v záměru předchozího ministra George Osbornea snížit firmám v Británii daň z příjmu na méně než 15 procent. Tento plán již jako špatný kritizoval například eurokomisař pro hospodářské a finanční otázky Pierre Moscovici. Německo avizovalo, že nebude hrát "hru na snižování daní v EU".

Témata:  Philip Hammond Velká Británie ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy