Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko se usmiřuje: Nyní chce urovnat vztahy se Sýrií

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ankara/Damašek – Turecko dále pokračuje ve své smířlivé politice. Po narovnání vztahů s Ruskem a Izraelem nyní Turecko volá po spravení vztahů se Sýrií. S odkazem na vyjádření tureckého premiéra to uvedl americký server Voice of America.

Turecký premiér Binali Yildirim se nechal slyšet, že se vztahy se Sýrií zcela jistě vrátí do normálu. K jejich přerušení došlo v důsledku turecké podpory syrské opozice, která proti vládě syrského prezidenta Bašára Asada bojuje.

Jak server podotýká, od vypuknutí občanské války v Sýrii Turecko patřilo k nejhorlivějším zastáncům opozice a nekompromisně trvalo na Asadově odstoupení. Premiérova slova volající po lepších vztazích proto znamenají zásadní obrat.

Podle Aydina Selcena, zkušeného tureckého diplomata, který v oblasti působil, bude k narovnávání vztahů se Sýrií docházet pouze postupně. Ankara podle něj po Damašku bude chtít, aby zabránil jednotkám syrských Kurdů v získání území na hranicích s Tureckem.

Ačkoliv Ankara popírá, že by syrským rebelům poskytovala zbraně, podle místních pozorovatelů je dlouhá hranice Turecka se Sýrií pro rebely jednou z hlavních zásobovacích cest. Případná změna vztahů mezi Sýrií a Tureckem tak podle politického analytika Semiha Idize mezi rebely vzbudí paniku.

Server dodává, že za změnou názoru může stát květnové odvolání bývalého premiéra Ahmeta Davutoglua, který patřil mezi hlavní zastánce svržení Asada a podpory rebelů. Celý proces také mohl urychlit fakt, že syrští rebelové utrpěli řadu porážek, zatímco vládní síly by eventuálně mohly dobýt Aleppo, největší syrské město.

Témata:  Turecko Syrská krize Sýrie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.