Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jatka se zbavují vnitřností prasat do jezera. Přilákalo to stovky krokodýlů, kteří děsí vesničany

Nebezpeční krokodýli. Zákaz plavání. Varuje tato cedule
Nebezpeční krokodýli. Zákaz plavání. Varuje tato cedule
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Cancún – Velký strach obchází chudinskou čtvrtí mexického města Chetumal. Tamní jezero zrudlo krví prasat poražených na nedalekých jatkách. Zbytky orgánů přilákaly nebezpečné krokodýly, kteří už sežrali nespočet domácích mazlíčků. A vesničané se bojí, že by na řadu brzy mohly přijít jejich děti.

Je to téměř jako výjev z noční můry. Jezero je rudé (foto zde), obarvené krví poražených prasat a plné živočišných zbytků z nedalekých jatek. Vůně krve přilákala stovky krokodýlů – podle místních už jich tu žijí asi tři stovky. Personál jatek odmítá komentovat škody na životním prostředí způsobené jejich nesprávnou likvidaci bioodpadu.

Ti, kteří žijí podél vodní plochy mají podle listu Daily Mail strach, krokodýli totiž zabili desítky kusů drahocenného dobytka i domácí mazlíčky, včetně celé řady psů. Teď se obyvatelé modlí, aby krokodýli nezačaly útočit na jejich děti.

Tak vypadá poněkud drsná realita v mexickém slumu na pobřeží Karibiku. Počet krokodýlů se stále zvyšuje, přibývá hlavně mláďat. Největší strach mají lidé v noci, kdy predátoři vylézají, aby si ulovili nějaké kuře nebo psy.

V noci se mi perou přede dveřmi

Dani Hernandezová žije v neustálém strachu o své děti. Její chatrč leží jen několik set metrů od jezera. „V noci vůbec nemůžu spát. Největší samci mi pravidelně zápasí pár metrů od domovních dveří, strašně u toho křičí," vysvětluje žena, která dodává, že její chatrč by nevydržela, kdyby se do ní pětimetroví krokodýli pokoušeli vlézt.

Mazlíček Lauren Villaneyové, pes Pepper, byl sežrán už loni. „Nebylo nic, co bychom mohli udělat. S hrůzou jsem se na to dívala dírou ve zdi. Od té doby jsem kolem chatrče postavila velký plot, ale ani to je nezastavilo, v noci mi slídí po dvoře," popisuje.

Krokodýla musíte první ranou střelit do mozku

Někteří se rozhodli bránit svá zvířata se zbraní v ruce. Jeden z tamních obyvatel uvedl, že vzal brokovnici a šel svého psa chránit. Velké krokodýly prý zastřelil, když se vyhřívali na slunci. „Musíte je střelit první ranou do mozku, jinak neumřou. I když jste dobrý lovec, můžou vás pronásledovat. Ale jakmile ostatní krokodýli ucítí krev, tak se na něj vrhnout a sežerou ho," vysvětluje.

Velká zvířata nejsou jediným problémem, se kterým se místní potýkají. „Když člověk vidí krokodýla, bude se pohybovat směrem od něj, ale hroznýš se k vám tiše připlazí," uvedl jeden z místních. Infikovaná vodní plocha je také rájem pro hmyz, především komáry, kteří mohou lidi nakazit hodeškou dengue, malárií nebo horečkou zika.

Malárii nakonec dostaneme všichni

Syn Dani Hernandezové Brian je kvůli hmyzu těžce nemocný, poštípané má ruce i nohy. „Malárie je hrozná nemoc, Dříve nebo později ji chytíme všichni. Hodně známých se mě ptá, proč se nepřestěhuju. Ale není to tak jednoduché. Tohle je slum, prostě jsme sem přišli a bez oficiálního domu jsme si postavili příbytky. Jediný důvod, proč nás vláda nechala na pokoji, je fakt, že tuto půdu nikdo nechce. Jsme tu, protože není jiná možnost, člověk si zvykne na cokoliv," dodává.

Existují ale také lidé, kteří na krokodýlech vydělávají. Kůži ulovených zvířat prodávají. Za krokodýla dostávají v přepočtu asi 16 tisíc korun. Nejlepší doba pro lov je podle lovců únor, kdy se krokodýli páří. Samci jsou v tu dobu nejtlustší a taky nejsilnější. Ve věku asi pěti let začínají samci bojovat o území, pak mají jizvy a šrámy – a takto poškozená kůže je méně cenná. Proto je důležité lovit je před touto hranicí.

Témata:  Mexiko krokodýli

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy