Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina zuří: Rusko mělo z Krymu převézt cenné památky

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Kyjev/Moskva – Rusko se rozhodlo z galerie na Krymu převést do Moskvy obrazy Ivana Aivazovského, které zde byly vystavené. Proti tomu ale ostře protestuje ukrajinské ministerstvo kultury, které nyní vyzývá k bojkotu ruských muzeí. Informoval o tom ukrajinský server Ukraine Today.

Rusko z Krymu, který anektovalo v roce 2014, do Moskvy odváží obrazy ruského romantického umělce Ivana Aivazovského, který proslul zejména svým ztvárněním moře.

Ukrajinské ministerstvo kultury se proti tomuto kroku ostře ohradilo a vyzvalo mezinárodní komunitu, aby přerušila spolupráci s ruskými muzei, které budou vystavovat „artefakty, které byly ilegálně exportovány z Kremlem okupovaného Krymu“.

„Naše země není schopná zachovat cenné kulturní artefakty na dočasně okupovaných územích, zejména ty, které jsou součástí Ukrajinského státního muzejního fondu, protože Rusko zásadně porušuje všechny normy mezinárodního práva, včetně těch, které vyplývají z jejich okupace části území Ukrajiny,“ uvedli zástupci ministerstva ve svém prohlášení.

„Znovu zdůrazňujeme, že podle článku 5 Haagské konvence z roku 1954 by se stát měl snažit zajistit ochranu a zachování kulturních hodnot území, které okupuje,“ dodává prohlášení.

Témata:  Ukrajinská krize Krym Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.