Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci budou mít pracovní povolenky? To nemyslíte vážně, naštval se Sobotka

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Brusel/Vídeň – Evropská komise v rámci snah o sjednocení podmínek pro žadatele o azyl napříč členskými státy chce, aby dostali pracovní povolení šest měsíců po podání žádosti o azyl. Wolfgang Sobotka, rakouský ministr vnitra, to ale podle bruselského serveru Politico rázně odmítl.

Wolfgang Sobotka odmítl plány Evropské komise na sjednocení standardů pro žadatele o azyl v celé EU. Nelíbí se mu zejména návrh, aby po šesti měsících po podání žádosti o azyl mohli migranti v zemi pracovat.

„To by byla výzva pro lidi v zemích v krizi, aby přišli do Rakouska. Trh práce by se s tím nebyl schopný vyrovnat,“ uvedl ministr s tím, že je takovýto postup „nemyslitelný“.

Dále zdůraznil, že žadatelé o azyl by v zemích EU neměli být schopni pracovat, a připomněl, že některé členské země mají stále problémy i s domácí nezaměstnaností, kterou by případný vstup žadatelů o azyl na trh práce mohl dále zhoršit.

Tento týden ministr také připomněl, že Rakousko na podzim naplní limit, který si na počet žádostí o azyl, které je za rok ochotné přijmout, samo uvalilo. Přijme tak celkem 37 500 žádostí o azyl.

Témata:  Rakousko uprchlíci EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy