Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok na promenádě v Nice se proměnil v peklo. Lidé létali vzduchem jako kužely, Facebook zapnul Safety Check

Policie Francie
Policie Francie
Foto: Police Nationale

Nice - Noční teroristický útok na pobřežní promenádě jihofrancouzského městě Nice si vyžádal 84 mrtvých a přes 100 zraněných. Kdo mohl, ten z ulice před nákladním vozem v panice utíkal. Po chvíli tam zůstaly desítky bezvládných těl.

Facebook krátce po útoku aktivoval systém Safety Check, který má uživatelům nacházejícím se v Nice umožnit, aby informovali své přátele o tom, že jsou v bezpečí. Systém byl použit už dříve při teroristických útocích v Paříži či během přírodních katastrof.

Pomocí facebooku jedna z uživatelek hledala ztracené batole. "Ztratilo se nám osmiměsíční dítě. Přátele v Nice, pokud jste ho viděli, pokud jste tam byli a pokud jste ho vzali, prosím, kontaktujte mě," napsala. Později zprávu aktualizovala, že se díky jisté ženě podařilo batole najít. BBC poznamenala, že nemůže ověřit, zda je událost skutečná, její šíření nicméně uživatelé internetu používají jako světlý moment v tragickém dni.

Francouzský socialistický poslanec Christophe Premat, který byl na oslavách v Nice se svou rodinou, řekl, že se útoku vyhnul jen díky své ženě, která se při cestě domů chtěla zastavit v kavárně.

Nastalému krveprolití byl očitým svědkem také novinář listu Nice-Matin Damien Allemand. Ten řekl, že byl na nábřeží a že se po skončeném ohňostroji spolu s ostatními chystal k odchodu, když zaslechl hluk a výkřiky.

"O setinu vteřiny později se šílenou rychlostí přihnal obrovský bílý náklaďák, který měnil směr tak, aby pokosil co největší počet lidí," řekl Allemand. "Viděl jsem těla, jak podél cesty létala vzduchem jako kuželky. Slyšel jsem zvuky a křik, na které nikdy nezapomenu," dodal.

Zveřejněná videa ukazují, jak se lidé, z nichž jeden či dva tlačili kočárek, snaží z místa řádění útočníka utéct. "Pomozte mé matce, prosím!" křičel jeden z přeživších na videu popsaném agenturou AP, na kterém je na cestě patrné převrácené růžové dívčí kolo.

Témata:  teroristický útok ve Francii: nákladní auto najelo do davu Francie policie Francie

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.