Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Minulý rok do Německa imigrovalo nejvíce lidí v historii

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín – Německá vládní statistická agentura Destitas ve čtvrtek zveřejnila statistiku podle které jen loni do Německa imigrovaly dva miliony lidí. Jde o doposud nejvyšší migraci v německé historii.

Oficiální čísla ukazují, že se v roce 2015 do Německa přistěhovalo více než 2,1 milionu lidí. To představuje oproti roku předchozímu nárůst o 672 tisíc lidí, tedy o 46 procent.

Zároveň to však také byl rok, kdy Německo rekordní počet lidí opustil. „Necelý jeden milion lidí sbalil kufry a řekl auf Wiedersehen Spolkové republice, jde o nárůst o 9 procent oproti roku 2014," píše německá verze serveru The Local.

Celkově se tak počet obyvatel země díky migraci zvýšil asi o 1.1 milionu, což je rekodrní číslo v celé historii země.

Naprostá většina (94 procent) z těch, kteří se do Německa přestěhovali, byli cizinci, než že by šlo o Němce vracející se zpět domů. Z 998,000 osob, které opustily Německo v roce 2015 mělo 859,000 zahraniční pasy.

Destatis řekl, že je lze bezpečně předpokládat, že příchod stovky tisíc uprchlíků byl rozhodujícím faktorem, že se rok 2015 stal rekordním rokem v tomto směru. A to přesto, že se ve statistikách nevedou informace o důvodu migrance.

Největší skupinu přistěhovalců tvořily osoby pohybující se v rámci EU, přičemž 45 procent pocházelo z ostatních 27 členských států. Zhruba 13 procent pocházelo z jiných evropských zemích mimo EU, 30 procent pochází z asijského kontinentu, a pět procent z Afriky.

Nově příchozí z Asie přišli především ze Sýrie (298,000), Afghánistánu (80,000), Iráku (60.000) a Pákistánu (20.000). Největší množství přistěhovalců z EU pocházelo z Rumunska (92000), Chorvatska (40,000) a Bulharska (40,000 ).

Všech šestnáct spolkových zemí zaznamenalo čistý příliv obyvatel ze zahraničí. Ale výsledky nejsou zdaleka rovnoměrně rozprostřené, téměř tři čtvrtiny migrantů se nastěhovaly do pěti zemí - Severní Porýní-Vestfálsko, Bavorsko, Hesensko, Bádensko-Württembersko a Dolní Sasko.

Severní Porýní-Vestfálsko mělo nejvyšší úroveň čisté migrace, spolková země loni získala 277,000 nových obyvatel, následovalo Bádensko-Württembersko s přírůstkem 173.000 lidí.

Témata:  Německo migrace uprchlíci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy