Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude se ve Skotsku konat referendum o nezávislosti? Mayová odcestovala do Edinburghu

Skotská vlajka
Skotská vlajka
Foto: Pixabay

Londýn - V Edinburghu se dnes sejde nová britská premiérka Theresa Mayová se skotskou první ministryní Nicolou Sturgeonovou. Skotsko uvažuje o zopakování referenda o nezávislosti na Spojeném království a britský ministr pro Skotsko David Mundell k tomu řekl, že by plebiscit neměl být vypsán.

Sturgeonová po červnovém referendu o brexitu řekla, že vůle Skotů je zůstat v EU, proto nevyloučila další plebiscit o budoucnosti svazku s Londýnem.

"Samozřejmě, že může být další referendum o nezávislosti, ale klíčovou otázkou je, zda by se další plebiscit měl vůbec konat," řekl Mundell v rozhovoru s BBC. "Jsem přesvědčen, že neměl," dodal.

Před dvěma lety Skotové ve všelidovém hlasování odluku od Londýna odmítli poměrem 62 ku 38 procentům hlasů. Červnové hlasování ale podle Sturgeonové změnilo podmínky, neboť původně Skotové hlasovali pro spojení s Londýnem, aby zůstali v EU.

Mayová se v premiérském projevu vyslovila pro udržení mimořádného svazku jednotlivých částí Spojeného království a řekla, že její vláda bude vždy na straně Skotů i ostatních obyvatel země.

Témata:  Skotsko Nicola Sturgeonová Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy