Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová taktéž podpořila tureckou vládu. Evropa situaci bedlivě pozoruje

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín - Evropští politici reagují na pokus části turecké armády o státní převrat. Německá kancléřka Angela Merkelová podpořila tureckou vládu, předseda Evropské rady Donald Tusk vyzval k návratu k ústavnímu pořádku v Turecku.

Tusk, který je na summitu evropských a asijských zemí ASEM v mongolském Ulánbátaru, prohlásil, že napětí nelze řešit zbraněmi. "Turecko je klíčový partner Evropské unie. EU plně podporuje demokraticky zvolenou vládu, státní instituce země a právní stát. Vyzýváme k okamžitému návratu k tureckému ústavnímu pořádku," dodal.

Merkelová prostřednictvím svého mluvčího na twitteru uvedla, že v Turecku musí být respektován ústavní pořádek a musí být učiněno vše na ochranu lidských životů. Kvůli situaci v zemi je v úzkém kontaktu s německými ministry zahraničí a hospodářství.

"Vláda a řecký lid pozorně sledují vývoj v Turecku a stojí na straně demokracie a ústavního pořádku," uvedl řecký premiér Alexis Tsipras na twitteru. Podporu už ve zprávě vyjádřil Tsipras i svému tureckému protějšku, uvedla mluvčí aténské vlády. Řecko jako sousední země a tradiční rival vývoj v Turecku bedlivě sleduje. Ministr obrany Panos Kammenos ještě v noci svolal zasedání generálního štábu.

Vzhledem k nejasnému vývoji situace MZV ČR důrazně doporučuje občanům ČR pobývajícím na území celého Turecka nevycházet do ulic ze svých domovů nebo ubytovacích zařízení. Dbejte zvýšené opatrnosti ve všech městech Turecka, vyhýbejte se všech shromáždění a sledujte další vývoj v dostupných médiích. S ohledem na nepřehlednost situace dále MZV doporučuje v nejbližších hodinách do Turecka vůbec necestovat a vyčkat dalšího vývoje. V případě nouze volejte na telefonní číslo 0090 532 375 13 87.

Témata:  Turecko Angela Merkelová vojenský převrat v Turecku

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy