Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Srbsko formuje na hranicích hlídky složené z policie a armády. Chtějí zastavit příval migrantů

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Bělehrad - Srbsko zformuje hlídky příslušníků policie a armády, které budou vyslány na hranice s Makedonií a Bulharskem s cílem zastavit příval ilegálů. Nové jednotky mají také zabránit pašování lidí.

"Srbsko nemůže být parkovištěm pro lidi z Afghánistánu nebo Pákistánu, které už nikdo v Evropě nechce přijmout. Srbsko musí chránit své národní zájmy," řekl srbský premiér Aleksandar Vučić. Uprchlíkům, kteří požádají o azyl v Srbsku, bude ale poskytnuta pomoc.

Loni přešlo přes Srbsko na cestě do zemí Evropské unie přes 650 tisíc lidí, uvedl Reuters. Navzdory uzavření "balkánské cesty" prošlo letos už přes Srbsko asi 100 tisíc uprchlíků. Většina z nich vstoupila na území Srbska z Bulharska a "nemají šanci přejít do Maďarska", řekl Vučić.

Podle nových maďarských předpisů, které vstoupily v platnost minulý týden, budou imigranti zadržení v osmikilometrovém pohraničním pásmu vraceni zpět za hranici do Srbska a bude jim nabídnuta možnost, aby si v tranzitní zóně podali žádost o azyl.

V tranzitních zónách u dvou srbsko-maďarských hraničních přechodů od té doby čekají na vyřízení úředních záležitostí stovky lidí několik dní. Mnozí žijí v provizorních podmínkách mimo uprchlická zařízení a přespávají pod širým nebem.

Témata:  uprchlíci Srbsko Aleksandr Vučič

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy