Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

366 uprchlíků se mačkalo na třech gumových člunech. Dvacet jich nepřežilo cestu přes moře

Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Foto: Amnesty International

Řím - Uprchlická krize ve Středomoří nepolevuje. Záchranáři v pátek pomohli 366 běžencům, kteří se snažili doplout do Itálie. Cestu na chatrných plavidlech nepřežilo 20 osob.

Uprchlíci byli namačkáni do tří gumových člunů a jedné dřevěné rybářské lodi. Přepraveni byli do sicilského přístavu Augusta. Přeživší pocházejí především z Nigérie, Etiopie, Eritreje a Bangladéše. Je mezi nimi 82 žen a 25 dětí.

Itálie byla dlouho hlavním cílem uprchlíků, dokud hlavně loni nezačali do Evropy běženci proudit z Turecka do Řecka. Po uzavření této migrační trasy se přesuny přes Středozemní moře obnovují.

Od 1.ledna do 3. července dorazilo do Itálie po moři přes 67 tisíc uprchlíků. Od ledna na moři zahynulo na 2900 migrantů.

Témata:  uprchlíci Itálie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy