Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chlapec leží v kritickém stavu s dýmějovým morem. Nakazila ho blecha

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Moskva - Desetiletý chlapec leží v nemocnici v kritickém stavu. Nakazil se dýmějovým morem, který několikrát smrtelně zasáhl Evropu. Za všechno může blecha.

Chlapec ze Sibiře si hrál venku. Bavil se chytáním svišťů, když ho pokousala blecha. Byl převezen do nemocnice Koš-Agach v Altajské republice a bojuje o život. Informovala o tom agentura DPA a zpravodajský portál LifeNews.

Evropu zasáhly morové rány hned několikrát. Nejničivější z nich byla epidemie v polovině 14. století. Ta tehdy vyhubila až polovinu obyvatelstva. Mor přenáší bakterie Yersinia pestis. Ve 14. století její šíření zapříčinily krysy.

Mor zasáhl především místa, kde v blízkosti lidských obydlí žijí hlodavci. Nyní marginálně přežívá ve stepích a lesech - tedy tam, kde se přirozeně zdržují krysy a potkani. Lidská onemocnění v poslední době byla nahlášena z oblastí Afriky, Indie, Mongolska, Sibiře a dokonce i z USA.

Bakterie se do těla dostává většinou po bodnutí blechou nebo v menší míře také kapénkovou infekcí. Onemocnění se projeví během 2 až 6 dnů. Prvním příznakem je vysoká horečka a bolesti hlavy a končetin. Uzliny reagují těžkým zánětem a objevují se otevřené rány.

Nemoc je nutné léčit okamžitě. Pokud jsou příznaky zachyceny pozdě, rapidně stoupá pravděpodobnost úmrtí. Pokud se člověk z moru dostane, získané protilátky ho v budoucnu ochrání před novým nakažením.

Témata:  Rusko mor lékaři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy