Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Bahrajnu byla zakázaná hlavní opoziční strana. Duchovnímu odebrali občanství

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Dubaj - Bahrajn rázně zasáhl proti hlavní šíitské opoziční straně Vifák. Tamní nejvyšší soud nařídil její rozpuštění, partaj také přišla o svá finanční aktiva.

Šíité jsou v Bahrajnu početně ve většině, zemi však řídí sunnitská dynastie Chalífů. O dalším zásahu proti hnutí, které vláda obviňuje z nerespektování zákona a "podpory terorismu" a jehož aktivity soud koncem června pozastavil, informovala televize Al-Arabíja.

Minulý měsíc Bahrajn zpřísnil kroky proti oponentům vlády. Zadržen byl prominentní člen opozice Nabíl Radžáb, po propuštění z vězení zemi opustila členka opozice Zajnab Chavádžaová. Dostala loni roční trest za roztrhání fotografie krále.

Úřady také odebraly hlavnímu šíitskému duchovnímu šajchovi Ísovi Kásimovi bahrajnské občanství s odůvodněním, že hrál klíčovou roli při vytváření napětí mezi šíity a sunnity.

Témata:  Bahrajn Islám

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy