Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britský ministr naznačil, že někteří občané EU opustí zemi. Může se to týkat až tří milionů lidí

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - Britský ministr pro otázky brexitu David Davis naznačil, že po odchodu monarchie z EU budou muset zemi opustit někteří občané ostatních zemí unie.

Opatření by se podle něj mohlo dotknout především těch lidí, kteří do ostrovní země přišli či přijdou v době, kdy už bude jasné, kdy Británie unii opustí. "Možná budeme muset stanovit pro uznání práva na povolení k trvalému pobytu určité datum," uvedl Davis v rozhovoru poskytnutém listu The Mail on Sunday.

Británie chce podle ministra v jednáních s Bruselem dosáhnout "velkorysé dohody pro migranty z EU, kteří tu nyní jsou, a velkorysé dohody pro britské občany v EU". Davis odmítl spekulace, že budou muset po brexitu Spojené království opustit tři miliony občanů zemí evropské sedmadvacítky.

Snaha omezit imigraci ze zemí Evropské unie byla jedním z hlavních motivů, proč řada Britů v červnovém referendu hlasovala pro odchod z EU. Podle unijních pravidel totiž není možné trvale omezit volný pohyb obyvatel napříč evropskou osmadvacítkou.

Do Británie v posledních letech přicházely tisíce lidí ze střední a východní části EU, především z Polska, Bulharska či Rumunska, ale i z České republiky či Slovenska. Nová premiérka Theresa Mayová si vysloužila kritiku za neochotu zaručit občanům EU, že budou moci ve Spojeném království zůstat i po brexitu.

Podle Davise Británie během jednání, které povede s Bruselem poté, co oficiálně požádá o spuštění článku 50 lisabonské smlouvy, dosáhne toho, že bude moci zůstat součástí jednotného trhu a zároveň se nebude muset podílet na volném pohybu osob. Řada evropských politiků ale už dala najevo, že taková možnost nepřipadá v úvahu.

Témata:  Velká Británie EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy