Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podporovatelé Gülena jsou virem Turecka, zuří Erdogan. Mezitím nechal zatknout 6000 lidí

Muhammed Fethullah Gülen je turecký islámský učenec, myslitel, intelektuál, aktivista, teolog, autor a básník, obhájce vzdělání a emeritní kazatel. Je vůdcem náboženského hnutí, ke kterému se hlásí přes 10 milionů členů.
Muhammed Fethullah Gülen je turecký islámský učenec, myslitel, intelektuál, aktivista, teolog, autor a básník, obhájce vzdělání a emeritní kazatel. Je vůdcem náboženského hnutí, ke kterému se hlásí přes 10 milionů členů.
Foto: guardian.co.uk **www.guardian.co.uk**

Ankara - Prezident Recep Tayyip Erdogan dnes přirovnal příznivce duchovního Fethullaha Gülena k virům. Úřady v souvislosti s pučem zadržely už kolem 6000 lidí.

Pokus o převrat, který podle Erdogana provedla Gülenova "teroristická skupina", se podařilo zhatit díky "vůli národa". V armádě i nadále pokračuje zatýkání Gülenových příznivců, kteří vojsko "zničili", dodal prezident na pohřbu lidí, kteří během střetů s armádou padli.

Turecko podle Erdogana prostřednictvím ministerstev spravedlnosti a zahraničí požádají o vydání Gülena, který dlouhodobě žije ve Spojených státech a jakýkoli podíl na pokusu o vojenský převrat odmítá.

Své příznivce Erdogan vyzval, aby zůstali v ulicích. "Není to záležitost dvanácti hodin," řekl. Život v Turecku se vrátil do normálu, uvedl premiér Binali Yildirim. Bez problémů fungují banky i burza. Práce vlády ale ještě není u konce, čistka ve státních institucích bude pokračovat, dodal v proslovu vysílaném živě v televizi.

"Rozhodli jsme o všech potřebných opatřeních. Máme vše pod kontrolou. Není důvod se obávat," napsal už dříve vicepremiér Şimşek v příspěvku na twitteru, který adresoval především zahraničním investorům. Jaké "opatření" vláda po konzultaci s centrální bankou přijala, ale vicepremiér neupřesnil. Politická stabilita Turecka ale podle něj po neúspěšném puči posílila.

Mezi vysokými představiteli armády, které turecké úřady v souvislosti s nezdařeným pučem zadržely, je také generál Bekir Ercan Van, velitel jihoturecké letecké základny Incirlik, odkud startují vojenská letadla Američany vedené koalice k operacím proti takzvanému Islámského státu v Sýrii a v Iráku. Turecko v sobotu uzavřelo pro vojenská letadla vzdušný prostor a odstřihlo základnu Incirlik od přívodu elektrické energie.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan Fethullah Gülen vojenský převrat v Turecku

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy