Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Základna Inçirlik byla opět otevřena. Turecko pokračuje s nálety proti IS

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: defenseindustrydaily.com

Ankara - Turecké úřady opět otevřely leteckou základnu Inçirlik, odkud startují vojenská letadla k operacím proti Islámského státu. Vojenské letiště bylo uzavřeno kvůli pokusu o převrat z pátku na sobotu.

Koalice v čele s USA nyní může obnovit operace proti islamistům, oznámil mluvčí Pentagonu Peter Cook. Základna je podle něj nicméně i nadále bez dodávek elektrické energie z komerčních sítí a Američané se musí spoléhat na proud z generátorů.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan spolupracuje s Washingtonem v boji proti IS, vzájemné vztahy ale nejsou bezproblémové. Američtí činitelé se kriticky vyjadřují k rostoucí autoritářské vládě tureckého prezidenta, k turecké podpoře islamistických opozičních skupin bojujících proti syrskému režimu prezidenta Bašára Asada i k pomalému pokroku v uzavírání turecké hranice se Sýrií zahraničním bojovníkům.

Během pokusu části armády o převzetí moci v Turecku zahynulo podle vlády 161 civilistů a policistů a 104 stoupenců puče. Zranění utrpělo 1440 lidí. Situaci v zemi se podle úřadů již podařilo dostat pod kontrolu, i když podle zdroje agentury Reuters v Istanbulu ještě několik skupin vládním silám odolává.

Na podporu prezidenta a vlády ulice tureckých měst v sobotu i dnes zaplnily desetitisíce lidí. Erdogan je vyzval, aby na veřejných prostranstvích vytrvali, a chránili tak demokracii. Tisíce příslušníků turecké komunity protestovaly proti puči také v Německu či Rakousku.

Komplikace kvůli bezpečnostní situaci v zemi zasáhly i mezinárodní letiště v Istanbulu, na němž v sobotu zavládl chaos. Některé ze zahraničních aerolinek víkendové lety zcela zrušily. Lodní dopravu v Bosporském průlivu úřady obnovily už v sobotu.

Demokraticky zvolenou tureckou vládu podpořili představitelé USA, Ruska, Číny, Británie, Francie, Německa a mnoha dalších zemí. Americký prezident Barack Obama vybídl všechny strany zapojené do událostí, aby respektovaly vládu práva.

Témata:  Turecko Islámský stát U.S. AIR FORCE vojenský převrat v Turecku Turecká armáda

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:34

Macron varuje před Ruskem: Dnešní Evropa je smrtelná. Může zemřít

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy