Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko začalo vydávat uprchlé turecké vojáky, dnes je čeká soud

Vojenský převrat v Turecku (15. července 2016)
Vojenský převrat v Turecku (15. července 2016)
Foto: ČTK/Profimedia

Atény - Řecko zahájilo vydávací řízení s osmi vojáky, kteří v sobotu uprchli vrtulníkem z Turecka po nezdařeném armádním puči. Sdělil to řecký premiér Alexis Tsipras v telefonátu svému tureckému protějšku Binalimu Yildirimovi.

Vojáci stanou před soudem dnes. Všichni tvrdí, že nevěděli, že je v Turecku puč a že nebyli jeho účastníky. Jejich právnička Vasiliki Marinakiová řekla řecké televizi Skai, že muži plnili rozkaz nadřízených přepravovat raněné z istanbulských ulic.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu už v sobotu oznámil, že Ankara požádala o vydání "tureckých zrádcovských vojáků, kteří s vrtulníkem uprchli do Řecka".

Mluvčí řecké vlády Olga Gerovasiliová oznámila, že v "sobotu ráno vyslal turecký vojenský vrtulník tísňové volání a požádal o povolení k nouzovému přistání". Osm lidí, kteří byli na palubě, bylo zatčeno. Všichni požádali o azyl.

Zdroj: YouTube

Tsipras už v sobotu, tedy několik hodin po nezdařeném puči, vyjádřil podporu "demokraticky zvolené" turecké vládě. Řekl také, že případ Turků, kteří požádali o azyl, bude řešen rychle a v souladu s mezinárodním zákonem. Řecká vláda odhaduje, že by vydávací proces neměl trvat déle než čtrnáct dní. Marinakiová řekla, že za normálních okolností by "řízení mohlo trvat i rok". "Je jasné, že nechtějí zpět do Turecka, bojí se, že budou popraveni," dodala.

Témata:  Řecko Turecko Turecká armáda vojenský převrat v Turecku

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy