Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko na nohou: Erdogan nasadil stíhačky F-16. Istanbul posílil policii, může sestřelit jakýkoli vrtulník bez varování

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara - Turecko má za sebou neúspěšný puč, který si vyžádal životy 290 lidí. Prezident Recep Tayyip Erdogan dnes nařídil armádě nasadit stíhačky F-16 k hlídkám nad Tureckem.

V Istanbulu byla také sestavena dodatečná speciální policejní jednotka. Má 1800 členů a bude použita k ostraze strategických objektů. Nová jednotka také dostala k dispozici obrněné vozy. Velitel istanbulské policie Mustafa Çalişkan nařídil sestřelit jakýkoli vrtulník bez varování.

Pučisté kromě jiného použili několik vrtulníků a stíhaček F-16, které přeletěly nad Ankarou a Istanbulem. Turecká agentura Anadolu dnes napsala, že tyto stroje byly použity k útoku na budovu parlamentu a blízké prezidentské sídlo.

Podle vládních zdrojů hlídkovaly stroje F-16 v celém vzdušném prostoru Turecka už v noci na dnešek. Mezi zatčenými se ocitl i velitel letecké základny Incirlik generál Bekir Ercan Van. Právě z této základny startují k operacím v Sýrii stroje mezinárodní koalice.

Témata:  Turecko Turecká armáda Recep Tayyip Erdogan vojenský převrat v Turecku

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy