Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci se zmocnili uvítacího centra v Itálii. Vytvořili si seznam požadavků

Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Foto: Amnesty International

Řím – Jen v červnu dorazilo do Itálie přes Středozemní moře asi 22.500 migrantů, což znamená nárůst o 24 procent, oproti předchozímu měsíci. Země se sice snaží vymýšlet nové plány, jak migranty distribuovat po zemi, v uprchlických centrech však i tak roste napětí. V ubytovně v jižní Itálii v pondělí dokonce propukla vzpoura.

Asi 300 mladých migrantů se v pondělí zapojilo do vzpoury, při které převzali kontrolu nad uprchlickým uvítacím centrem v jižní Itálii. Zabarikádovali se uvnitř na dobu osmi hodin, u vchodu nahromadili nábytek a žádali splnění celé řady požadavků. Uvádí to server Breitbart s odvoláním na italský zpravodajský server Ansa.

Migranti vytvořili seznam požadavků, žádali třeba lepší životní podmínky a možnost komunikovat se svými rodinami ve svých domovských zemích. Nejvíce problematickým bodem byl však jejich požadavek na přesunutí jinam - zejména do Německa či dalších zemí severní Evropy.

Uvítací centrum, kterého se uprchlíci zmocnili, se nachází v bývalém sídle Právnické fakulty Univerzity středomořských studií v italském regionu Reggio Calabria. Kolem centra se shromáždila státní a místní policie i členové státního lesnického sboru, kteří se snažil s rebelujícími migranty vést dialog. Na místo dorazili i úředníci z krajského imigračního úřadu, kteří se snažili lidi uklidnit.

Po několika hodinách se ještě v pondělí odpoledne migranti vzdali kontroly nad centrem. Pokud jde o jejich současné životní podmínky, přistěhovalci tvrdí, že mají málo jídla, nemají k dispozici teplou vodu, nemají dostatek oblečení, nedostávají prá ani šampon a mýdlo na umytí, a navíc jsou podle svých slov také nuceni spát na dětských postýlkách nebo přímo na podlaze ve spacích pytlích.

Místní sdružení zabývající se pomocí příchozím nicméně uvádějí, že zásoby potravin, oblečení a dalšího zboží do centra doráží v pravidelných dodávkách a že a imigranti mají velmi dobrou péči. „Auto přijíždí každé ráno, vozí snídani, obědy i večeře," řekl jeden z tamních činitelů. „Je to výmluva; chtějí odejít do Milána, do Říma, na sever. Stěžují si na tyto věci, aby mohli být přijati na jiném místě," dodal.

V zařízení současně pobývá 340 mladých lidí, 140 z nich tvoří nově příchozí, kteří se vylodili v přístavu Reggio. Ti spí v provizorní ubytovně v tělocvičně v těsné blízkosti přijímacího střediska. Podle člena prefektury Reggio Calabria, prostě už není žádné další zařízení, kam by bylo možné nově příchozí uložit, problémy se týkají zejména nezletilých děti bez doprovodu. Tuto situaci úřady nazývají „opravdovou nouzí".

„Migrační tlaky v centrálním Středomoří zůstaly v červnu vysoké," uvedl Frontex. Podle agentury bylo 17 procent zjištěných příchozích občany Nigérie, následovali Eritrejci a Súdánci.

V meziročním srovnání je naopak situace výrazně lepší ve východní části Středozemního moře, kde byly počty příchozích především do Řecka v červnu o 95 procent nižší než ve stejném měsíci loni. Nyní Frontex zaznamenal 1450 osob, číslo je také výrazně nižší než v předcházejících měsících.

Témata:  uprchlíci Itálie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy