Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útočník se sekerou hlásil k IS. Video je pravděpodobně pravé

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Berlín - Šéf úřadu německé kancléřky Angely Merkelové Peter Altmaier pro německá média uvedl, že video, na kterém se afghánský útočník z bavorského vlaku přihlásil k teroristické skupině Islámský stát (IS), je zřejmě pravé.

Altmaier uvedl, že je třeba prověřit, nakolik byla organizace do útoku skutečně zapojena. „Prověřování stále pokračuje, ale bezpečnostní úřady vycházejí v předběžných závěrech z toho, že to video je autentické," řekl Altmaier. Alespoň podle útočníka mělo význam, aby byl jeho čin dáván do souvislosti s IS, vysvětloval.

Německé bezpečnostní složky podle Altmaiera musí vyšetřit do jaké míry se teroristické uskupení do útoku skutečně zapojilo. „Budeme sledovat všechny stopy," uvedl.

Útočník přišel do Německa loni v létě jako uprchlík a protože v zemi neměl příbuzné, žil u pěstounské rodiny. Podle státního zastupitelství v Bamberku se mladík v sobotu dozvěděl o smrti svého přítele v Afghánistánu, což ho zřejmě motivovalo k činu. Mladík zanechal dopis na rozloučenou, v něm psal o pomstě nevěřících za utrpení muslimů.

IS prostřednictvím své agentury Amak zveřejnil nahrávku, ve které sedmnáctiletý Afghánec slibuje, že spáchá teroristický čin, a tvrdí, že útočníci IS napadnou nevěřící v jejich domovech, ve vesnicích a na letištích. Mladík, který v pondělí večer ve vlaku do Würzburgu zranil pět lidí, se v nahrávce také hlásí k hnutí.

Témata:  Německo Islámský stát uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy