Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci za terorismus nemohou. Nepáchají víc útoků než ostatní lidé, zní z Německa

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín – Německem včera otřásl útok mladého migranta, který ve vlaku napadl několik lidí. Pět z nich zranil, čtyři jsou ve vážném stavu. Ačkoliv se ihned začalo opětovně debatovat o nebezpečí, které sebou uprchlíci přináší, podle šéfa úřadu německé kancléřky Angely Merkelové Petera Altmaiera jsou tyto debaty naprosto mimo mísu.

Altmaier v úterý večer v reakci na útok sekyrou ve vlaku u Würzuburgu řekl, že uprchlíci nepáchají „teroristická zvěrstva" častěji, než kdokoliv jiný. Všechny důkazy za posledních 12 měsíců ukazují, že nebezpečí terorismu, které představují uprchlíci „není větší nebo menší, než ve zbytku populace", řekl Altmaier stanici ZDF.

Šéf úřadu německé kancléřky to pronesl v souvislosti s útokem, kterého se dopustil údajně sedmnáctiletý uprchlík z Afghánistánu, který přijel do Německa v roce 2015. Podle nových informací by ale mohlo jít o Pákistánce, který se vydával za Afghánce, aby v Německu zvýšil svou šanci na přiznání uprchlického statusu. Vyšetřovatelé to uvedli s odvoláním na video, které po sobě útočník zanechal a které zkoumali z jazykové stránky.

Vyšetřovatelé rovněž věří, že je velmi pravděpodobné, že útok byl nábožensky motivován. Teenager podle svědků před útokem křičel „Alláhu Akbar" (Bůh je veliký). Džihádisté z skupiny Islámský stát později zveřejnili video, na kterém je údajný útočník vyhrožuje v paštunštině a v ruce drží nůž.

„Většina teroristů, kteří provedli útoky v Evropě v posledních několika měsících, nebyli uprchlíci, byli to lidé, kteří se zde narodili a kteří tady vyrostli," připomněl Altmaier. Dodal, že někteří také přicestovali na oficiální turistická víza.

Připustil však také, že je pravděpodobné, že když do Německa dorazí tolik uprchlíků, „jeden nebo druhý může být citlivý na tyto typy ideologií."

Altmaier, který patří k nejbližším spolupracovníkům Angely Merkelové, dodal, že německé bezpečnostní služby již pečlivě ověřují informace o uprchlících, kteří přijíždějí do země a kterých už existují informace v databankách.

Útočník z Würzburgu se však podle něj nikdy na radaru bezpečnostních služeb neobjevil - předtím ani potom, co utekl ze své vlasti.

V roce 2015 Německo přijalo několik set tisíc žadatelů o azyl z převážně muslimských zemích. Nejvíce jich přišlo ze Sýrie, desetitisíce osob pochází také z Iráku, Afghánistánu a Pákistánu.

Témata:  uprchlíci Německo terorismus

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy