Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko odřízlo NATO a USA od jaderných zbraní? Na Východě to vypadá zle

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Istanbul - Vojenská základna Incirlik umístěná v Turecku je považována za největší úložiště jaderných zbraní NATO. Ačkoliv je v ní uložena zhruba čtvrtina jaderného arzenálu Severoatlantické aliance, základna je stále bez dodávek elektřiny.

Několik hodin po pátečním pokusu o převrat v Turecku americké úřady uvedly, že na základně v Incirliku byl přerušen přívod elektrického proudu a úřady znemožňují lidem na základnu vstoupit nebo odejít. Turecká armáda následně základnu prohledala a dočasně uzavřela letecký prostor nad základnou.

Ten byl posléze obnoven a letouny koalice mohly opět začít útočit na pozice Islámského státu v Iráku a Sýrii. Dodávka elektřiny však dosud ze strany Turecka obnovena nebyla. Co za tím stojí nikdo přesně neví. 

Spojené státy mají podle zahraničních médií pochybnosti o tom, jestli vůbec Tureko dodávky elektřiny do základny obnoví. Na plné obrátky tak na základně fungují generátory, které sice potřeby vojáků pokryjí, jejich provoz je ale nesmírně drahý.

Základna je přitom pro Spojené státy a NATO velmi důležitá. Nejen že z ní startují letouny proti islámským radikálů, je na ní ale uložena i čtvrtina jaderných zásob Aliance. Jedná se sice o bomby typu B-61, tedy starší typ raket, přesto slouží jako odstrašení pro Rusko a další okolní země.

Erdogan o vypnutí proudu hovořil v rozhovoru pro CNN. Tvrdí, že nechal vypnout elektřinu proto, aby snížil riziko, že by mohly sloužit pučistům. Na základně Incirlik se totiž podle něj v době puče nacházeli vzbouření vojáci a po jeho ukončení v ní byl zatčen i velitel, generál Bekir Ercan Van.

Nikdo nyní neví, jak se bude situace vyvíjet dál. Generátory sice elektřinu dodávají v plné míře, je ale otázkou, jak dlouho to může tímto stylem fungovat. Základna čítá tisíce vojáků a elektrický proud musí pokrýt jejich kažodenní potřeby.

Témata:  Turecko NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy