reklama

Syřan, který v Švédsku požádal o azyl, prozatím žije na ostrově Öland u východního pobřeží Švédska. Listu Barometern řekl, že se incident stal v úterý ráno asi v 6:15, kdy se autobusem chtěl dostat do města Borgholm.

Těsně před ním prý do autobusu nastoupil Afghánec, když se ale Syřan pokoušel dostat do autobusu, řidič mu zavřel dveře před nosem. „Měl jsem důležité pochůzky v Borgholmu a skutečně jsem potřeboval chytit ten autobus. Zavolal jsem kamarádovi do azylového střediska. Ten byl tak laskav, že mě zavezl do Body, kde jsem byl schopen tento autobus dostihnout," vysvětluje Syřan.

Podle serveru The Local uvedl, že to nebylo poprvé, kdy řidič autobusu odmítl nabrat obyvatele z nedalekého azylového střediska. Rozhodl se prý také, že si cozince vyfotí. Když tedy dojel na další zastávku, vstal a šel přímo k Syřanovi.

„Řidič přišel ke mně a chtěl si mě vyfotit. Snažil jsem se chránit svou tvář, nechtěl jsem, aby mě fotil," uvedl uprchlík. Jiný cestující začal celý incident na video. Na něm je vidět, jak rozzuřený řidič tahá muže za oblečení, kope do něj a opakovaně ho bije zezadu do hlavy. „Nenávidím tě, ty zatracená svině," křičel u toho.

Zastavil se až ve chvíli, kdy zareagovali šokovaní cestující. Syřan, který do země dorazil v říjnu, byl podle svých slov „nevyprovokovaným útokem ohromen". V úterý večer musel kvůli zraněném vyhledat lékařskou pomoc.

„Nikdy předtím jsem zbit nebyl. Myslel jsem, že zde ve Švédsku jsem v bezpečí, nikdy jsem si nemyslel, že by mě mohl napadnout řidič autobusu," přiznal.

Mluvčí autobusové společnosti Nobina uvedl, že řidič byl postaven mimo službu a že bylo zahájeno interní vyšetřování celého incidentu. „Viděl jsem jen video, ale je neuvěřitelně tragické a nepříjemné to sledovat. Samozřejmě je to nepřijatelné a nejde o nic, co bychom podpoprovali," uvedl tiskový mluvčí Eric Steijer pro server The Local.

„Řidičův nadřízený s ním už byl v kontaktu, ale nevím podrobnosti o jejich rozhovoru. Je pro nás důležité, aby bylo vše náležitě vyšetřeno a aby vše od začátku probíhalo korektně" řekl s tím, že se autobusová firma pokusí kontaktovat syrského cestujícího a nabídne mu omluvu.

Incident byl v úterý nahlášen policii. Řidič autobusu už podle médií jeden vroubek má. Měl se dopustit násilí proti úředníkovi, kterému měl údajně uštědřit pohlavek.