Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie má armádu v Libyi. Tři vojáci už zemřeli

Armáda Francie
Armáda Francie
Foto: Armée de Terre

Paříž - Francouzské úřady poprvé potvrdily přítomnost svých vojáků v Libyi, když oznámily, že v této severoafrické zemi byli zabiti tři členové francouzské armády.

Jde o první západní oběti od letošního nasazení členů západních speciálních jednotek v Libyi.  "Ministr obrany Jean-Yves Le Drian vyjadřuje lítost nad ztrátou tří francouzských poddůstojníků, kteří sloužili v Libyi," uvedlo v prohlášení bez dalších upřesnění ministerstvo obrany.

"Provádíme nyní (v Libyi) nebezpečné zpravodajské operace. Tři z našich vojáků, kteří byli do těchto operací zapojeni, byli zabiti při nehodě vrtulníku," sdělil prezident François Hollande.

Světová média již v úterý s odvoláním na západní diplomatické mise v Libyi přinesla zprávu, že členové islámských milicí sestřelili na východě Libye vrtulník a zabili dva členy francouzských speciálních sil, kteří byli na palubě. Incident se podle nich stal už v neděli.

K akci se přihlásila skupina, která se označuje jako Brigáda osvobození Benghází. Vrtulník podle ní patřil armádě generála Chalífy Haftara, který velí armádním oddílům na východě Libye.

Několik zemí, mezi nimi Francie, Itálie a Británie, na jaře oznámilo, že připravují nasazení svých specialistů pro boj proti islámským radikálům v Libyi. S nasazením se čekalo na ustavení libyjské vlády. Ta se ujala moci v březnu, ale nefunguje v plné šíři a nezískala ještě důvěru parlamentu.

Podle agentury Reuters provádějí francouzská letadla monitorovací lety nad Libyí od prosince. Členové speciálních jednotek Francie, USA a Británie pomáhají jako poradci Haftarovým oddílům, jež bojují v oblasti Benghází proti IS.

Témata:  Francie Libye Armáda Francie

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy