Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Duchovní varují před Pokémony. Podporují prý evoluci a zednářství

Mobilní hra Pokemon Go
Mobilní hra Pokemon Go
Foto: Reprofoto YouTube

Rijád – Popularita hry pro chytré telefony Pokémon Go zasáhla také muslimské země. Vysoce postavení saudští duchovní proto opět připomněli 15 let starou fatwu, podle které hra Pokémon odporuje islámu.

Saudská média ve středu informovala o tom, že Generální sekretariát Rady vyšších náboženských učenců oživil dekret z roku 2001, podle kterého hra Pokémon není v souladu s učením islámu.

Rada tak podle agentury Reuters reagovala na četné dotazy muslimských rodičů, jejichž děti hře podlehli. Původní fatwa je přitom zaměřena proti karetní hře Pokémon z roku 2001, žádnou zmínku o současné aplikaci pro chytré mobilní telefony tak neobsahuje

Muslimští klerici tvrdí, že mutace tvorů ve hře, díky které postavy získávají zvláštní schopnosti, je rouhání, protože podporuje teorii přirozeného vývoje. „Je šokující, že se slovo 'evoluce' dostává až na jazyk našich dětí," píší ve fatwě duchovní.

Dokument také říká, že hra obsahuje další prvky, které jsou zakázány islámským právem, včetně „polyteismu a hraní hazardních her, které Bůh v Koránu zakázal". Fatwa dodává, že symboly používané ve hře podporují japonský šintoismus, křesťanství, zednářství a „globální sionismus".

Hráči Pokémon GO využívají své mobilní telefony k tomu, aby chytali animované postavičky v reálném světě.

Pokémoni se poprvé objevili v roce 1996 ve hrách pro herní zařízení Game Boy. Jejich pojmenování vychází z japonského výrazu pro "kapesní monstra" (Poketto Monsutā). Na úspěch videoher navázal o rok později kreslený seriál, který je dodnes vysílán po celém světě. Vytvořeno bylo i několik kreslených filmů a počítačových i karetních her.

Témata:  Saúdská Arábie Islám Pokemon

Aktuálně se děje

16. května 2024 9:38

Putin a další světoví lídři odsoudili útok na Fica

Ruský prezident Vladimir Putin poslal slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové telegram v souvislosti s atentátem na premiéra Roberta Fica. Kreml útok na předsedu vlády odsoudil jako naprosto nepřijatelný, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy