Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islám oslavil období soucitu a sebezdokonalování. To je úplný opak terorismu, řekla otevřeně muslimka

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Teherán - Maryam Rajaviová, nově zvolená prezidentka exilové Národní rady íránského odporu (NCRI) na psala komentář pro magazín Forbes, ve kterém poukazuje, že islamističní fundamentalisté, kteří se dopouští různých masakrů ve jménu náboženství, nemají oporu v islámu. Poukázala také na to, že muslimové nedávno oslavili konec svatého měsíce ramadánu, který představuje období soucitu, sebezdokonalování a soudržnosti komunity – tedy hodnot, které terorismus a tyranie páchané ve jménu islámu popírají.

„Toto není islám," začíná svůj komentář Rajaviová. Poukazuje na fakt, že podle islámu již Mohammed řekl, že přijetí jediného boha přinese lidem spásu a že Ježíš, kterého islám uznává jako proroka, lidem řekl, aby se milovali navzájem. „Takže jsme všichni jako děti Abrahama bratři a sestry. Co je nezbytné ve vztazích mezi lidmi není odplata, tyranie a vykořisťování, ale svoboda, soucit a jednota," vysvětluje muslimka.

Je podle ní smutné, že represivní a donucovací pravidla jsou interpretována pomocí veršů z Koránu V průběhu tohoto konfliktu, podle ní vznikly dvě diametrálně odlišné verze islámu - jedna z nich je založena na tyranii, druhá na svobodě.

Teroristické skupiny odporují islámu

Mullahové vládnoucí v Teheránu, libanonský Hizballáh, Boko Haram i Islámský stát – všechny tyto skupiny podle muslimky vykazují překroucené učení a tyranskou interpretaci. „Ale člověku stačí se jen jednou podívat do Koránu, aby si uvědomili, že stojí v ostrém kontrastu proti pravdě islámu," vysvětluje.

A jaká je podle ní pravda o islámu? Dnešní extremisté si podle ní džihád představují jako „pouhý terorismus a brutalitu". „Význam džihádu v Koránu je, aby lidé povstali proti nespravedlnosti – to je něco, co je dokonce zakotveno ve Všeobecné deklaraci lidských práv. Korán dává svolení k džihádu pouze těm, kteří čelí nespravedlnostem, jsou vražděni nebo násilně vypovězeni ze své země. Je ironií, že muslimové, kteří se staví proti právním klerikům nebo chalífům, i nemuslimové, kteří se jim odmítají vzdát, jsou primární cíle tohoto falešně označeného džihádu," vysvětluje.

Islám hrál průkopnickou úlohu při zrovnoprávnění žen

Extremisté podle ní naopak obhajují brutální nerovnosti a násilí na ženách, berou jim jejich základní práva, brání jim, aby nemohli působit ve vedoucích pozicích, a jednají s nimi jako s druhořadými občany. „Ale islám hrál průkopnickou úlohu při otevírání cesty pro svobodu a rovnost žen. Od prvních dnů stovky žen získaly důležitost tím, přísahaly věrnost Prorokovi a převzaly odpovědnost v politických, sociálních a vojenských záležitostech," tvrdí.

„Dalším rysem děsivých extremistů je jejich pokus zdiskreditovat morální, humanitární a islámských principů, kteří se perou o moc. Než se stal vůdcem Íránu, napsal Chomejní ve své knize s názvem Islámský stát, že považuje za přípustné hromadné vraždy, které zajistí přežití státu nebo, jak sám řekl, které 'vykoření mnoho zkažených ras, které jsou škodlivé pro společnost'," připomíná Rajaviová.

Poukazuje však na to, že monoteistická náboženství měla přinést lidem morální kodexy a humanitární zásady. Desatero, Ježíš ani Mohammed podle ní však neměli vyvolat agresivní, chamtivé a represivní tendence lidmi, kteří chtějí bojovat o svou svobodu.

Muslimové se musí postavit proti zvrácenostem ve víře

„Cítím opravdu hluboký smutek, že extremisté všeho druhu líčí sami sebe jako obhájce islámských a morálních norem. Dopouští se neodůvodněného násilí, které falešně popisují jako 'islámské tresty'. Amputují končetiny, vydloubávají oči a kamenují ženy k smrti, což je nepopsatelně barbarské," varuje.

Nikdo podle ní po islámském právu nešlape tak, jak tyto skupiny. „Rozhodující je, aby se praví vyznavači islámu postavili proti zvrácenostem v naší víře. Muslimové po celém světě musí odmítnout sektářství a náboženské konflikty. Musíme prohlásit, že to není boj mezi šíity a sunnity, muslimy a křesťany, nebo lidmi a kulturami Středního východu a lidmi a kulturou Západu. Spíše jde o hlavní boj mezi tyranií a extremismem na straně jedné a demokracií a svobodou na straně druhé. A jak se měsíc ramadán blíží ke svému konci, nesmíme dovolit duchovi dobré vůle, aby odešel s ním," burcuje prezidentka NCRI.

Témata:  muslimové Islám terorismus

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy