Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výjimečný stav v Turecku dává vládě a Erdoganovi ještě vyšší pravomoce

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - V Turecku dnes začal platit, který po nezdařeném pátečním pokusu o puč ve středu po jednání vlády a bezpečnostní rady státu vyhlásil prezident Recep Tayyip Erdogan. Platit bude tři měsíce.

Nezbytná zpráva v oficiálním věstníku vyšla hodinu po půlnoci místního času (o půlnoci SELČ). Výjimečný stav ještě musí schválit poslanci, to však lze vzhledem k rozložení sil v parlamentu pokládat za formalitu.

Výjimečný stav dává další dodatečné pravomoci vládě, která bude moci ještě tvrději zasáhnout proti účastníkům převratu a jejich přívržencům, což jsou podle tureckých představitelů příznivci hnutí muslimského duchovního Fethullaha Gülena, který dlouhodobě žije v USA. Prezident Erdogan bude moci vládnout pomocí dekretů a bude možné omezit právo na shromažďování či svobodu slova.

Turecké úřady začaly již v sobotu s rozsáhlými čistkami ve státních institucích, jejichž cílem je odstranit Gülenovy údajné příznivce. Personální čistky se dotkly už více než 50.000 vojáků, policistů, soudců, prokurátorů či učitelů, kteří byli buď zatčeni, propuštěni z práce či odvoláni z funkcí. Přes 9000 lidí, většinou vojáků, je ve vazbě.

S ohledem na aktuální vývoj situace v Turecku MZV ČR českým občanům doporučuje cestovat do jihovýchodní oblasti Turecka, Ankary a Istanbulu (s výjimkou letištního tranzitu na mezinárodních letištích v Ankaře a v Istanbulu). Při cestování a pobytu v ostatních oblastech Turecka je třeba dbát maximální opatrnosti, zdržovat se pokud možno v prostorách hotelů, vyhýbat se větším shromážděním osob a centrům větších měst.

Nouzová linka Velvyslanectví ČR v Ankaře: 0090 532 375 13 87Konzulární úsek Velvyslanectví ČR v Ankaře: 0090 532 244 45 26Nouzová linka Generálního konzulátu ČR v Istanbulu: 0090 533 257 3880

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy