Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie volá o pomoc: Uprchlíky už nezvládáme, plán EU selhal + VIDEO

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím – Itálie se usilovně snaží najít místa pro nově příchozí migranty. Země se obává, že pokud selže evropský plán pro přemisťování běženců, vznikne zde obří uprchlický tábor, jako je ten v severofrancouzském Calais.

Řím v reakci na nátlak ze strany Evropské unie na konci minulého roku zavedl přísný systém, v rámci kterého jsou identifikováni všichni, kteří dorazí k italským břehům. Výměnou za to mají být tisíce uprchlíků z italských táborů přemístěni po celé Evropě.

Řada zemí s jejich převzetím otálí a v Itálii se tak hromadí registrovaní uprchlíci, kteří nemají kam jít. V italských přijímacích zařízeních čeká asi 135 tisíc migrantů, kteří už požádali o azyl. Vyčkávají na rozhodnutí, jestli budou přemístěni nebo jestli je čeká vyhoštění.

Frustrovaní z dlouhého čekání se někteří snaží na vlastní pěst překonat hraniční kontroly a nelegálně se dostat do Francie, Švýcarska nebo Rakouska. U hraničních přechodů tak vznikají tábory, ve kterých migranti čekají na svou příležitost.

Zdroj: YouTube

Problémy má třeba město Ventimiglia na italsko-francouzské hranici, kudy se od počátku roku pokusilo přejít asi 30 tisíc lidí. „Děláme vše, abychom zabránili tomu, že se ve Ventimiglii bude opakovat scénář jako v Calais," vysvětloval Mario Morcone, šéf imigračního oddělení ministerstva vnitra.

Podle nejnovějšího plánu italských úřadů by měli být uprchlíci rovnoměrně rozmisťováni po celé zemi. Města by měla ubytovat dva nebo tři migranty na 1000 obyvatel. „Děláme, co můžeme, a pokoušíme se to dělat důstojně," řekl Morcone. Připustil, že „není moc optimistický" ohledně nadcházejících týdnů, protože tok lidí proudících do Itálie z pobřeží severní Afriky pokračuje v nezmenšené míře.

Zatím není jasné, jestli nový plán dostane žadatele o azyl pryč z ulic. Starosta Ventimiglia Enrico Ioculano řekl, že jeho město, kde migranti spí pod mosty nebo na pláži, je „škrceno systémem, který nefunguje".

Podobná situace nastala i v oblasti Lake Como na italsko-švýcarské hranici. Region, který je jinak znám tím, že zde mají vily slavní a bohatí, využívají uprchlíci, kteří se chtějí dostat pryč z Itálie a jít dále na sever.

Rakousko proti migrantům proudícím z Itálie postavilo na hranici plot, hraniční kontroly však zatím nezavedlo. To prý prozatím migranty odradilo, šéf provincie Bolzano Arno Kompatscher však připustil, že to tak nemusí být napořád.

I zde by tak podle něj mohl vzniknout obří tábor. Kompatscher dodal, že „Itálie nemůže nést tíhu tohoto fenoménu sama za celou Evropu". Itálie již není tranzitní zemí, ale „místem, odkud nemohou migranti odejít," varoval Morcone z tamního ministerstva vnitra.

Migrantům, kteří poskytli otisky prstů, tak nezbývá než zůstat. Římu se opakovaně nepodařilo přesvědčit Evropskou unii, aby změnila svá azylová pravidla, známá jako dublinského nařízení, která stanoví, že žadatelé o azyl musí podat žádost v zemi svého příjezdu. A program EU týkající se přemístění, který byl přijat v září na velkou slávou, „jednoznačně selhal," dodal Morcone.

Jen tento týden do Itálie připlulo více než 3700 lidí, dalších asi 40 mrtvých těl vytáhli z moře záchranáři. „Čísla překročila zvládnutelnou mez," varoval Piero Fassino, vedoucí asociace italských obcích (ANCI).

Témata:  uprchlíci Itálie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy