Sedm restaurací přitom získalo jednu hvězdu, dva podniky obdržely po dvou hvězdách, nejvyšší možné tříhvězdičkové ohodnocení zatím nemá žádný moskevský šéfkuchař. Jednou hvězdou Michelin označuje velice dobrou restauraci ve své kategorii, která stojí za návštěvu, dvě hvězdy dává výtečným podnikům, které stojí za zajížďku, a tři hvězdy obdrží výjimečné kuchyně, které stojí za zvláštní cestu.

Ředitel michelinského průvodce Gwendal Poullennec agentuře Ria Novosti už dříve řekl, že rozhodnutí o rozšíření gastronomického průvodce do dalších ruských měst zatím nepadlo.

Podle agentury Reuters jde o první ocenění ruských restaurací michelinskými hvězdami v postsovětské éře. Michelin, označovaný za bibli gastronomie a známý přísnými standardy, vydal svého prvního průvodce v roce 1900, hvězdičkový systém zavedl ve 20. letech 20. století, píše Reuters. V Rusku byl podle svého prohlášení aktivní do bolševické revoluce v roce 1917.

"Na ruské kulinářské scéně se v posledních třiceti letech objevilo několik nových trendů ztělesňovaných talentovanými šéfkuchaři, kteří se věnují vyzdvihování kvality lokálních produktů jako je vladivostocký krab, borodinský chléb, halibut z Murmansku a smetana - zakysaný krém používaný k přípravě hovězího stroganoff," uvedli v prohlášení autoři michelinského průvodce ještě před slavnostním zveřejněním nového průvodce a oceněných restaurací.

Ruská kuchyně projevuje kreativitu a používá tradiční produkty zejména od roku 2014, kdy režim zavedl embargo na dovoz čerstvých evropských produktů, poznamenala agentura AFP. Moskva před sedmi lety zakázala dovoz potravin ze zemí, které předtím zavedly či podpořily protiruské sankce kvůli anexi ukrajinského poloostrova Krym. AFP zároveň konstatuje, že ruská kuchyně, jíž kulináři dlouho opovrhovali, prošla v posledních letech velkým vývojem, objevila své kořeny a využila vlivy ze všech koutů bývalého Sovětského svazu.