Na Slovensku se na jídelních lístcích některých restaurací a hotelů v Tatrách objevila novinka, která budí emoce i pozornost – maso z medvědů hnědých, kteří byli odstřeleni jako problémoví jedinci v oblasti Tatranského národního parku. Správa parku nabízí maso ze zastřelených šelem restauracím i dalším zájemcům, a podle vyjádření představitelů ministerstva životního prostředí má tato iniciativa přispět nejen ke snížení počtu rizikových zvířat, ale i k posilování mezilidských vztahů.
V současnosti je v chladicích boxech TANAPu uloženo více než deset kusů medvědů, jejichž maso správa parku prodává zhruba za 400 korun za kilogram. Jak uvedl ředitel Správy Tatranského národního parku Peter Olexa, zájemcům, kteří chtějí medvědí maso zařadit do své nabídky, pomáhají s vyřizováním nezbytných certifikátů. Program se nevztahuje pouze na TANAP, ale na celé kompetenční území národního parku.
Medvědí maso se už dostalo do nabídky několika podniků, které se rozhodly jít s novým trendem. Slovenské ministerstvo životního prostředí tento krok podporuje. „Já si myslím, že nás to stmelí. Když si sedneme k dobrému obědu, tak si můžeme dobře popovídat,“ vyjádřil se státní tajemník ministerstva Filip Kuffa.
Nadšení z nové kulinářské nabídky ale není univerzální. Mnoho podnikatelů v oblasti pohostinství je stále na vážkách, nebo rovnou odmítají zařadit medvědí maso do své kuchyně. Hoteliérka Miriama Vojčíková například uvedla, že její podnik se do tohoto trendu nezapojí. „Máme jiné, výborné, dobré lokální dodavatele, se kterými dlouhodobě spolupracujeme, a máme hlavně úplně jiné suroviny, na kterých stavíme,“ řekla.
Podobný názor má i Jozef Bendžala, ředitel jiného hotelu v Tatrách. Ten se domnívá, že by zařazení medvědího masa do nabídky mohlo znechutit část jejich klientely. „My do kuchyně medvěda nevezmeme. Neměli jsme ho, nemáme ani nebudeme mít. Podle mě hodně lidí, kteří chodí do našeho hotelu, by bylo znechuceno a otočilo by se zády,“ uvedl.
Naopak Marián Galajda, mluvčí společnosti Tatry Mountain Resorts, připustil možnost spolupráce: „Pokud to bude oficiální, pokud budou k dispozici certifikovaní dodavatelé a bude o to zájem, tak nevidíme problém v tom, abychom to zařadili do nabídky našich hotelů.“
Nejednotný postoj panuje i mezi návštěvníky a místními obyvateli. Někteří jsou vyloženě proti zabíjení a konzumaci medvědů. „Já nesním maso ani z berana, natož z medvěda. Je proti mojí vůli jíst taková zvířata,“ uvedl jeden z oslovených Slováků. Jiný se zase ohlédl do minulosti: „Někdy dávno, když ještě Němci stříleli, guláš jsem jedl, bylo to takové sladší. Jsem proti tomu, aby se stříleli, natož aby se jedli.“
Odborníci zároveň upozorňují, že plošné odstřely nejsou řešením problému s rostoucím počtem setkání mezi lidmi a šelmami. Biolog a ekolog Martin Kutal v nedávném rozhovoru uvedl, že odstřel problémových medvědů sice může dočasně situaci uklidnit, ale pokud se nezmění chování lidí, například pokud se medvědi budou dál přikrmovat odpadky, problémy se budou opakovat.
Jak velký bude skutečný zájem o medvědí maso, ukážou nadcházející týdny a měsíce. Letní sezona je v Tatrách tradičně velmi silná, a tak se teprve uvidí, zda si tento netradiční pokrm najde své stálé místo na slovenských talířích.
Související
3. června 2025 13:51
25. května 2025 15:12
10. května 2025 10:33
9. května 2025 20:55
9. května 2025 16:44
9. května 2025 9:05