Jihokorejské ministerstvo zdravotnictví upozorňuje lidi, kteří mají obavy z nového typu koronaviru, že kvašená zelenina kimči je pravděpodobně před nákazou neochrání. Dnes o tom informuje agentura AP.
Úřad také ve snaze vyjasnit některé mýty a uklidnit veřejnost uvedl, že pokud budou jíst kimči dovezené z Číny, neznamená to zvýšené nebezpečí nákazy. Připomíná, že nejlepší ochranou před virem je dodržování zásad hygieny, hlavně časté mytí rukou.
Někteří jihokorejští vědci během epidemie viru SARS v roce 2003 tvrdili, že není vyloučené, že díky kimči, připravovanému například ze zelí, česneku a chilli, bylo v zemi poměrně málo nakažených.
Prohlašovali, že bakterie vznikající během procesu kvašení pomáhají v boji proti infekcím. Jejich hypotéza, o níž většina odborníků pochybuje, podle AP tenkrát údajně vedla ke zvýšení prodeje kimči napříč Asií.
V důsledku nákazy koronavirem v Číně zemřelo 213 lidí a skoro 9700 osob se nakazilo. Nemocní jsou hlášeni z přibližně dvou desítek zemí světa, včetně Jižní Koreje.
Související
18. února 2025 15:01
6. února 2025 15:12
15. ledna 2025 11:51
3. ledna 2025 10:34
31. prosince 2024 18:27
29. prosince 2024 21:43