Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O depresích a emočních problémech může rozhodovat už spánek v dětsví

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Houston – Probíhající studie výzkumníků v USA se snaží najít souvislost mezi nedostatkem spánku v dětství a rozvojem emočních poruch v pozdějších letech, jak informuje server Science Alert. Už dokázali zjistit, že málo spánku může vést k negativním emocí u dětí a zároveň změnit pozitivní citové zážitky.

Tým vědců z univerzity v Houstonu se snaží odhalit souvislosti mezi negativními emocemi a rizikem vzniku deprese a úzkosti. „Zaměřujeme se na děti, protože podobné problémy s úzkostí a depresí se vyvíjí velmi brzy a může se jednat o trvalé problémy," říká psycholožka Candice Alfanová z univerzity v Houstonu.

Pro účely výzkumu pozorovali celkem 50 dětí ve věku 7 až 11 let. Stačily jen dvě noci špatného a nedostatečného spánku a děti měli mnohem menší radost z pozitivních zpráv. Mnohem méně si vzpomínají na pozitivní zkušenosti.

Vědci vyzývají k další dlouhodobé studii, které budou děti pozorovat s tím, jak děti rostou. Bez dostatečného spánku lidé mnohem méně hledají pozitivní zprávy, obzvlášť když je potřeba nějaké úsilí. Po delší době se tím razantně snižuje kvalita života a zvyšuje se šance depresí.

Alfanová navrhuje, aby rodiče zvážili spánek jako důležitou součást celkového zdraví, podobně jako například čištění zubů. Tým vědců z Houstonu není jediný, který zkoumal spánek u dětí. Počátkem letošního roku byly pozorovány spací návyky téměř 3 tisíc dětí. Studie ukázala, že spánek má vliv na emocionální vývoj až do věku devíti let.

Zatímco výzkum bude ještě dále pokračovat, už nyní je jasné, že rodiče by měli své děti mnohem více podporovat, aby chodily včas spát a měly dostatek času na odpočinek.

Témata:  děti spánek deprese

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy