Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Toužíte po změně interiéru? Využijte starý nábytek. Rychle, jednoduše a levně

Bydlení, ilustrační fotografie
Bydlení, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Máte doma zašlý nábytek a chcete, aby měl šmrnc? Pomohou vám tapety a fólie. Zvládnou proměnit nábytek k nepoznání a navíc ušetříte, protože nebudete muset kupovat nový.

K renovaci nábytku jsou v poslední době trendem samolepící fólie a tapety. K nepoznání dovedou změnit i třeba panelákovou starou kuchyni. Nábytek z celého bytu můžete kompletně polepit, nebo ji nanést pouze na jeho části a zbytek nabarvit barvou.

Jejich výhodou je snadná instalace, jednoduchá údržba a díky cenové dostupnosti i možnost častější výměny vzorů. Stačí pár hodin, trochu zručnosti a starý nábytek bude jako nový. Fólie i tapety něco stojí, ale nezaplatíte takové sumy jako za nový nábytek.

Jak začít s renovací

Samolepící tapety a fólie mají na povrchu speciální vrstvu, která je činí mimořádně odolnými proti poškození. Lepidlo v silné tloušťce zaručí, že se nebudou odlepovat. Vodní báze lepidla je přátelská vůči životnímu prostředí. Samolepicí tapety a fólie je možné jednoduše aplikovat na všechny hladké, čisté a suché povrchy.

Drsné plochy je nutné před nalepením nejprve zbrousit. Plochy ze sádry, cementu a dřevotřísky se musí nalakovat, nebo natřít jiným nátěrem. Před nalepením je vhodné podklad pořadně odmastit a zbavit všech nečistot.

Samolepící fólie se dají omývat saponátovými roztoky. Při lepení na sklo je vhodné sklo navlhčit roztokem z jaru. Fólie pak klouže po skle, to umožní snadnější lepení. Za 24 hodin voda uschne a nový polep drží.

Co nový povrch zvládne

Především se zaměřte na to, jakým teplotám má povrch odolat. Pro běžné použití stačí fólie s označením do 60ºC. Pokud ale chcete opravit třeba desku u kuchyňské linky, hledejte fólii, která se netaví až do 80ºC.

Pro renovaci nábytku nebo bytového jádra stačí o tloušťce 0,09 až 0,12 mm, na pracovní plochu volte sílu 0,2 mm. Podobně jako tapety se fólie prodávají v rolích o délce 15 m a šířce 450, 675 nebo 900 mm.

Témata:  bydlení nábytek

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy