Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína ztratila kontrolu nad vesmírnou stanicí, řítí se k Zemi

Země
Země
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Peking - Čínská vesmírná agentura konečně přiznala, že před několika měsíci ztratila spojení s vesmírnou stanicí Tchien-kung 1. Osmitunová stanice se tak pomalu snáší do zemské atmosféry a její zbytky by na povrch měly dopadnout v průběhu příštího roku. Číňané věří, že nebudou představovat žádné nebezpečí.

Stanici Tchien-kung 1, v překladu Nebeský palác 1, vynesla nosná raketa Dlouhý pochod v září 2011. Modul má délku 10,4 metru a šířku 3,35 metru. Váží 8,5 tuny. Na oběžné dráze se s ní spojila prázdná loď Šen-čou 8 a později lodě Šen-čou 9 a Šen-čou 10 s tříčlennými posádkami.

Stanice teď létá ve výšce 370 km nad povrchem. Číňané konečně přiznali, že s ní ztratili spojení. O tom, že je stanice neovladatelná, se přitom spekulovalo už od jara.

Podle čínské tiskové agentury Xinhua překročila stanice plánovanou životnost o dva a půl roku. Zástupkyně ředitele Čínské vesmírné agentury Ping Wuová uvedla, že stanice "naprosto splnila svou historickou misi".

Stanice teď pomalu vstupuje do zemské atmosféry. Číňané jsou přesvědčeni, že padající trosky nezpůsobí žádné nebezpečí. "Na základě našich výpočtů a analýzy většina trosek vesmírné laboratoře během průletu atmosférou shoří," řekla Wuová. Leteckou dopravu ani nikoho na zemi by tak trosky neměly ohrozit.

Číňané už chystají start další vesmírné stanice, Tchien-kung 2, kterou by nosná raketa měla vynést ve čtvrtek v 22:04 pekingského času (16:04 našeho času).

Témata:  Čína Země

Aktuálně se děje

2. května 2024 10:02

Hamás odmítl další nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy